
...hobbyfotograf, sommarboende på Lådna
Varför började du intressera dig för naturfotografering?
Jag har lärt mig en del om sjöfåglar från mina föräldrar, sedan fotade jag mycket tillsammans med mina barn när de var små. En ganska avgörande händelse var när en fiskgjuse en dag kom och slog i vår vik och drog rakt över huvudet på mig, och jag lyckades ta en riktigt bra bild på den. Då tänkte jag att här finns det saker att hämta från naturen att ta kort på. Det där har sedan vuxit fram, att man lärt sig se naturen på ett annat sätt.
Vad har du för relation till skärgården i allmänhet och Lådna i synnerhet?
Vi har haft sommarboende på Lådna sedan jag var barn. Jag har åkt mycket båt och hållit på med vattensport, hela skärgårdslivet har varit en del av mig. Det har varit en plats för sinnesro där man kunnat släppa alla måsten från stan.
Vilken är din främsta drivkraft som fotograf?
Kombinationen att uppleva det vackra i naturen och förmedla det vidare. Innan jag började fotografera gick jag inte upp klockan fem på morgonen innan soluppgången för att gå på promenader, nu gör jag det. Jag vill fånga den där soluppgången. Men jag vill också visa andra att här finns det något att uppleva! Titta upp från era telefoner när ni är ute och går, det finns så mycket vackert att se som vi ska vårda och värna.
Hur arbetar du för att komma nära och fånga de vilda djuren på bild?
Ibland kan man försöka gömma sig, i ett byggt gömsle, så att man kan komma nära naturen utan att störa den. När jag fotograferat rävar har jag fått sitta tyst tills de vant sig vid att man är där, då har de kunnat slappna av lite. Avståndet beror på vilket djur man fotograferar. Jag har suttit under min brygga på en sten i vattnet och fotat svalungarna när de blivit matade utan att de blivit rädda. När man lärt sig se djurs beteende kan man förutse hur de kommer att göra. När skarven sticker upp vingarna i luften för att torka dem vet man att den snart kommer att dra. Efter ett tag utvecklar man den erfarenheten. Sen gäller det också att ha långa teleobjektiv.
Vilka är dina bästa tips till den som vill bli en bra naturfotograf?
Att ha med sig kameran jämt. Tillfället dyker alltid upp när man minst anar det. Titta på naturen – man ser havsörn varje dag om man bara tittar uppåt. Lägg ner telefonen och lyssna på naturen. Ta reda på vilka fåglar du sett, så att du kan berätta om dem för andra. Det går att lägga hur mycket pengar som helst på kamerautrustning, men du kan få fantastiska bilder utan att lägga ner en massa pengar också. Att vara där och fånga ögonblicket när det sker är det viktigaste.
Fotnot: Roger Bäcks bilder finns på Instagram under hashtaggen #lådnawildlife