
Efter förlusten mot Sjöfartsverket i Förvaltningsrätten släpper nu Hydrographica sina nya sjökort. Korten innehåller de inskränkningar som verket krävt, men företaget ger inte upp: domen är överklagad.
I de nya sjökorten har Hydrographica kartlagt området från Arholma i norr till Björkskär i söder, från Rödlögaleden i väster till Svenska Stenarna i öster.
– Den kartlagda ytan är mer än fördubblad mot tidigare, och de tidigare sjökorten är omarbetade och uppdaterade, säger Hydrographicas ägare, Lasse Granath.
De nya korten ska finnas tryckta och klara i början av mars.
Inskränkningarna som Sjöfartsverket krävt innebär att det saknas ett antal orienteringsmärken, som rösen, tavlor och kummel.
– Det fattas också djupsiffror på många ställen, trots att vem som helst fritt kan hämta mängder av djupsiffror över samma områden via en nätportal där Sjöfartsverket gjort dem offentliga, säger Lasse Granath.
Sjöfartsverket har tidigare hänvisat till att Hydrographica använder en metod för sjömätning som inte uppfyller villkoren i den internationella standard som Sjöfartsverket nu anslutit sig till.
I flera fall har Hydrographica vägrats publiceringstillstånd av Sjöfartsverket med hänvisning till att viss information är belagd med sekretess av Försvarsmakten.
– Det är riktigt att vi inte arbetar efter den standard som Sjöfartsverket anslutit sig till. Men på grunda vatten är vår metod betydligt noggrannare än verkets, och skulle med råge uppfylla kraven, säger Lasse Granath.
Angående de raderade landmärkena säger han:
– Många av dem är civila och ska enligt lagen inte behöva raderas, men vi kan än så länge inget göra, säger Lasse Granath.
– När vi nu inte får redovisa alla de sjömärken som vi skulle vilja, har vi i alla fall öppnat ett samarbete med Stockholmskretsen i Svenska Kryssarklubben, som i det nya sjökortet presenterar sina egna och andras sjömärken med färgbild och beskrivning.
Hydrographica får också – trots vissa inskränkningar – behålla sin specialitet; att redovisa noga på grunda vatten med mindre djup än sex meter (med två- och tremeters djupkurva)
– Där har vi än så länge inga inskränkningar. Vilket är en väldig tur, eftersom vi hittat så många grund som inte finns med i Sjöfartsverkets kort, säger Lasse Granath.
– Några av grunden är ordentligt farliga, andra ligger på två-fyra meters djup, men idag går många båtar djupt.
Bakgrunden till tvisten mellan Hydrographica och Sjöfartsverket är att Sjöfartsverket 2021–2022 tillfälligt stoppade sjökortsföretagets publiceringstillstånd och krävde omfattande ändringar i sjökorten. Detta samtidigt som Sjöfartsverket meddelade att man tänkte ta fram egna sjökort för skärgården.
Tvisten hamnade både i Förvaltningsrätten och hos Konkurrensverket, där Sjöfartsverket fick rätt.
Nu har Hydrographica med hjälp av den välkända advokatbyrån Mannheimer & Swartling tagit tvisten vidare till Kammarrätten.
– Advokaterna har gjort ett fantastiskt jobb med vår överklagan och vi har gott hopp om att få rätt till slut, säger Lasse Granath.