Värmdö kommun har en svår nöt att knäcka vad gäller undervisningen i skärgårdsskolorna eftersom Skolinspektionen inte godkänner nuvarande upplägg. Kommunen hoppas nu på att en tolkning av reglernas ska kunna godkännas.
Problemen med att hitta en lösning på hur undervisningen i Värmdös skärgårdsskolor på Runmarö, Svartsö och Möja fortsätter. Det var snart tre år sedan som Skolinspektionen anmärkte på hur undervisningen bedrevs. Skolbyggnadernas ansågs ligga allt för lång ifrån varandra för att uppfylla lagkraven på att vara en och samma skola. Värmdö kommun delade då upp skolan i tre enheter, vilket Skolinspektionen förra året godkände. Ett annat problemet var dock att eleverna inte får sin undervisning på respektive skola i tillräcklig utsträckning. Enligt skollagen ska undervisningen i huvudsak bedrivas vid respektive skolenheten, ett krav som Värmdö kommun inte uppfyller. Bland annat har eleverna i årskurs 7-9 på Möja endast fått undervisning på Möja två dagar i veckan, samt efter höstlovet tre dagar på öarna resterande på Djurö skola. För att uppfylla kraven har kommunen utökat fjärrundervisningen med en dag i veckan, men fått nej av Skolinspektionen eftersom eleverna inte får ha mer än 25 procent av tiden som fjärrundervisning. Inte heller vid Runmarö eller Svartsö skolor har kommunen tillåtelse till utökad fjärrundervisning.
– När man har fjärrundervisning till en elev i en kurs räknar Skolinspektionen alla undervisningstimmar som fjärrade även om man bara fjärrar en del av tiden. I lagstiftningen står att kursen bör räknas i sin helhet, men vi tänker försöka att räkna bara en del. Det här är lite av en tolkningsfråga mellan Skolinspektionen och lagen, säger Amie Kronblad (L) som är ny ordförande i grundskolenämnden i Värmdö.
Om kommunens tolkning godkänns så innebär det att eleverna får mer undervisning i sina hemskolor. Amie Kronblad hoppas att man då kan leva upp till lagkraven. På sikt kämpar kommunen med allt färre elever i skärgårdsskolorna. Läsåret 23/24 kommer det på de tre skolorna sammanlagt att gå sex elever på högstadiet.
– Vi känner en oro att inte kunna leverera en bra utbildning för dem som går i högstadierna ute på öarna. Vi vill att de ska ha lika bra undervisning som alla andra.
Senast 1 mars 2023 ska man redovisa hur skolorna ska styras. Socialdemokraterna, som tillsammans med C, L och MP tagit över styret av kommunen, har lovat att inga skolor ska läggas ner och att långsiktiga satsningar ska göras på att locka fler elever från fastlandet till skärgårdsskolorna.