
Att återta Singö skola från Norrtälje kommun har varit på tal sedan nedläggningen 2015. Den nybildade ekonomiska föreningen Singö Utveckling har nu våren på sig att samla in pengar för att kunna köpa tillbaka fastigheten. Målet är att byggnaderna ska kunna hyras ut till verksamhet som främjar Singö på flera olika plan.
Under åren har skolan med tillhörande matsal och skolgård varit en uppskattad mötesplats för såväl sommargäster och bofasta på Singö. Därför har en arbetsgrupp i Singö Bygdegårdsförenings regi jobbat hårt under de senaste åren för att behålla fastigheten i bygdens ägo. Många timmars arbete och flera möten med politiker och tjänstemän resulterade i höstas i en avsiktsförklaring från kommunen om att fastigheten i första hand ska säljas tillbaka till bygden till bokfört värde. För Singö skola handlar det om 381 000 kronor som den nybildade ekonomiska föreningen Singö Utveckling nu ska försöka samla ihop bland privatpersoner, föreningar och företag. Fastighetsköpet bör vara klart innan maj 2019. Efter det finns stor risk att fastigheten istället läggs ut för försäljning. För Singö Utveckling innebär det att de snabbt behöver börja får in bidrag via många nya medlemmar för att veta om affären kan genomföras.
Målet är först och främst att säkra köpet av fastigheten. Nästa steg blir att hitta hyresgäster. Tanken är att lokalerna ska nyttjas för till exempel företagande, besöksnäring eller för kreativa och kulturella syften. Till fastigheten hör också mark där det finns möjlighet att bygga nytt. En idé som väckts är kooperativa hyresrätter.
– Vi vill att det ska bli en plats som ska användas för att lyfta Singö på många sätt och vis, säger Sarah Thorsaeus, styrelsemedlem i Singö Utveckling.
Cirka en halv miljon kronor räknar föreningen med att behöva få ihop för att täcka inköpet med nödvändiga renoveringar och kringkostnader.
– Byggnaden har en väldig potential och öborna har varit duktiga med att komma på förslag. Hittar vi hyresgäster som är intresserade kan vi också omforma renoveringarna efter deras behov. Byggnaden har ett extremt starkt symbolvärde. Om den skulle bli en privatfastighet och man inte längre kan använda den för midsommarfirande eller leka på skolgården, skulle det vara en jätteförlust för hela ön, säger Sarah Thorsaeus.