
Väderkvarnen i Furusund behöver en rejäl upprustning, bland annat för att långvarigt läckage orsakat rötskador i bärande stockar. Totalt väntas renoveringen gå på en miljon kronor.
I sitt läge på Kvarnberget med utsikt mot Furusundsleden är den gamla stolpkvarnen från 1700-talet hårt utsatt för väder, vind och slitage.
I samband med en besiktning av kvarnen våren 2021 som byggnadsantikvarierna Lucas Rabnor och Rolf Hammarsköld samt hantverksteknikern och timmermannen Ola Lundqvist genomförde konstaterade man att kvarnen är i stort behov av renoveringsåtgärder.
Bland annat har skador på yttertaket orsakat rötskador i bärande stockar och golvvirke på grund av långvarigt läckage med mögelangripet trä till följd. Stockar och golvvirke behöver därför bytas ut, och täckplåt monteras över öppningen för att minska risken för mer läckage.
Utöver det vill man måla och renovera fasaden, renovera yttertrappans och kvarnbrons räcke samt byta ut trappsteg, kvarnvingarna och kvarnhästen.
Kvarnen ägs av stiftelsen Roslagsmuseet, som fick den genom en donation från Roslagens konstnärsgille i mitten av 70-talet.
– Det är väl inte det mest optimala, men på något sätt är vi ägare till en kvarn i Furusund. Det är väldigt få stolpkvarnar som är bevarade, därför är det viktigt att bevara den, säger stiftelsens ordförande Berit Jansson till Norrtelje Tidning.
Nu har stiftelsen sökt tillstånd och bidrag för att finansiera renoveringen, som totalt väntas gå på runt en miljon kronor. Av det kommer länsstyrelsen att finansiera 75 procent och kommunen stå för resterande 25 procent. Enligt tidplanen ska renoveringen kunna vara klar om två år.
Kvarnen förklarades som byggnadsminne 1985, med motiveringen att så få väderkvarnar återstår i Stockholms skärgård, där de förut var ett karakteristiskt inslag. Förhoppningen är att renoveringen ska göra det möjligt att återigen kunna visa upp kvarnen för allmänheten.