En era är över – Wikströms fisk på Möja lägger ner restaurangverksamheten efter 33 år. Anledningen är dels den stadigt försämrade tillgången på fisk, men också allt färre gäster under framförallt vintersäsongen vilket dragit ner lönsamheten.
– Det är blandade känslor och inget lätt beslut, men det känns rätt att göra detta nu, säger ägaren Stina Wikström Åbrandt.
Wikströms fisk i Ramsmora slog upp portarna 1991, och har sedan år 2000 haft öppet året runt. 2015 började man servera dagens lunch.
– Då hade vi ett jättestort kundunderlag tack vare de stora byggprojekten på ön. Dels höll vi på att bygga ut bredbandsnätet och dels var Vattenfall här och gjorde arbeten, så då var det jättemycket folk här och jag behövde ha anställd personal. Men efter pandemin har allt förändrats. Nu har jag fyra-fem gäster om dagen som äter dagens lunch, och på somrarna får jag bara lunchgäster, alla åker hem på kvällen, berättar Stina Wikström Åbrandt.
Hon har tidigare drivit Wikströms fisk tillsammans med sin mamma, men de senaste sju-åtta åren ensam skött ruljansen i restaurangen.
– Vem driver en restaurang ensam, det är inte rimligt egentligen. Jag vill absolut köra året runt, och det funkar helt enkelt inte. Jag vill ha roligt när jag jobbar, och det har varit roligt, fram till pandemin och till och med lite över. Men de senaste två åren har det inte varit roligt.
Samtidigt har tillgången på råvaran sinat stadigt. Wikströms fisk har historiskt kunnat stoltsera med egenfångad, dagsfärsk fisk, däribland strömming, sik och flundra. Men de senaste åren har fångsten inte räckt till.
– På 90-talet hade vi 7-8 arter att servera varje dag. Vi får fortfarande abborre, men man kan inte ha en restaurang med bara abborre.
Att det inte finns några nya yrkesfiskare som kan ta vid efter pappa Rune, som i år fyller 83, är ett annat problem.
– Han kommer att fortsätta fiska och vi kommer att fortsätta att sälja fisk. Men det är inte rimligt att tro att han kan fiska i all evighet, och det finns ingen som kan ta över efter honom. Så även den här idén om ett familjeföretag, som varit lite vår grej, har också gått i stöpet.
I fjol hade Wikströms stängt ett par månader under vintern på grund av de höga elpriserna.
– Det var första gången jag var ledig och då hann jag tänka efter. Jag kände att ska jag göra något nytt någon gång, vad det nu blir, måste jag göra det nu.
Vad är det bästa du tar med dig från de här åren?
– Oj oj oj… Ja, man skulle ju kunna prata om statsbesök och kungabesök. Men den här känslan när folk sparkar av sig skorna när de kommer innanför dörren, att de tycker att de är hemma här. Det är alltid trevligt.
Vad det blir av lokalerna nu är inte klart, men Stina Wikström Åbrandt skulle gärna hyra ut till någon annan verksamhet, dock inte inom restaurangbranschen.
– Det funkar inte eftersom vi har en sådan speciell vattenlösning. Då skulle jag behöva vara här sju dagar i veckan ändå och sköta vattnet. Men det kanske finns någon som har en annan jättebra affärsidé men saknar lokal. Den är varmt välkommen att höra av sig!
Samtidigt är Stina Wikström Åbrandt inte främmande för att någon gång i framtiden väcka liv i verksamheten igen.
– Inget är hugget i sten. Kanske tycker jag att det är kul igen om fem år, och kanske har förutsättningarna då förändrats helt. Jag kommer inte göra mig av med allt, det får stå och vila lite.
Vad som händer för henne själv i den närmaste framtiden kan hon ännu inte säga.
– Jag har några trådar ute, men inget är klart. Men jag vill bo kvar på Möja i alla fall. Och se lite mer dagsljus!
Wikströms Fisk stänger definitivt den 14 juni men kommer att ha sporadiskt öppet under våren för endast förbokade gäster. Öppettider kommer att finnas på restaurangens hemsida samt på Facebook och Instagram.