
Sjöfartsverket försämrar informationen om grunda vatten i sina nya sjökort. Samtidigt hindrar verket utgivningen av nya sjökort med korrekta djup från den privata sjökortsleverantören Hydrographica.
Under de senaste två åren har Hydrographica inte tillåtits publicera nya sjökort över Stockholms skärgård.
Företaget planerade att publicera en del av Stockholms ytterskärgård ”Arholma till Rödlöga” som ett heltäckande specialbåtsportkort i A3-format våren 2021, och delen ”Rödlöga till Björkskär” våren 2022.
– Sjöfartsverket har förhindrat båda publiceringarna genom att på ett orimligt sätt fördröja tillståndsprocessen, säger Lasse Granath, grundare till Hydrographica.
Företaget är beroende av publiceringstillstånd för att få sprida varje nytt sjökort. Tillståndet lämnas av Sjöfartsverket.
Enligt Lasse Granath tar det normalt tre–fyra veckor att få tillstånd. De senaste två åren har fördröjningen varit mer än ett halvår.
I flera fall har Hydrographica vägrats publiceringstillstånd av Sjöfartsverket med hänvisning till att viss information är belagd med sekretess.
– Vi måste då begära omprövning och processen med ny handläggning börjar om, säger Lasse Granath.
Magnus Hovberg, produktionschef vid Sjöfartsverkets avdelning för sjögeografi:
– Den metod som Hydrographica använder har inte vi kunnat härleda till FSIS-44 (en internationell standard för sjömätning, red.anm).
Den passar alltså inte överens med den standard som ni nu harmoniserar med?
– Ja, precis.
Angående sekretessprövningen av Hydrographicas utgivningar säger Magnus Hovberg:
– All information som rör havsbotten måste man ur försvarssynpunkt granska och i vissa områden kan den här informationen vara känslig
– I det nuvarande läget i omvärlden blir den här granskningen extra viktig.
Den internationella standard för sjömätning som Sjöfartsverket nu anpassar sig till innebär att många vatten som tidigare markerades som 3–6 meter i Sjöfartsverkets tryckta och elektroniska sjökort i de nya får en mörkblå markering, vilket betyder ett djup på 0–3 meter.
Det innebär i sin tur att många vikar och sund är markerade som mycket grunda och inte farbara.
Samma ställen är farbara med detaljerade djupangivelser i Hydrographicas sjökort.
Enligt Lasse Granath innebär Sjöfartsverkets fördröjningar eller stopp för Hydrographicas utgivning av sjökort att kännedom om hundratals grund inte kommer till allmänhetens kännedom.
– Det är frågan om grund på ett par meters djup, ner till cirka fyra meter, säger han.
Lasse Granath:
– Om vår flygbildsmetod inte duger, hur kommer det sig då att Lantmäteriets misslyckade bildtolkning av grund okritiskt förs in? Det är alltid resultatet som visar metodens användbarhet.
Men Försvarets krav på sekretess är ju ett giltigt skäl att stoppa allt för detaljerade sjökort?
– Självklart vill vi inte avslöja militära objekt. Men när vi anmodas radera båtklubbars inseglingsmärken, fiskares stenrösen, gravmonument för familjens kanin och andra privata men nyttiga orienteringsmärken, som varken har med militär sekretess eller omvärldsläget att göra, känner vi oss oseriöst behandlade.