
Högsäsongen i skärgården närmar sig. Men samtidigt som önskemål finns om att öka antalet besökare och förlänga säsongen, finns frågetecken kring om sängplatserna verkligen räcker till.
Något som länsstyrelsen vill titta närmare på.
Många aktörer i skärgården, som Stockholm archipelago, Visit skärgården och Skärgårdsstiftelsen, har länge jobbat för att öka besöksnäringen och förlänga säsongen. Samtidigt händer inte mycket på boendefronten. Antalet hotell och vandrarhem är i stort sett detsamma år efter år. Många anläggningar vittnar dessutom om att trycket är så hårt under vissa populära perioder, som i juli, att gästerna tvingas boka sitt boende flera månader i förväg liksom att anläggningarna ofta måste säga nej till gäster på grund av att man är fullbelagda.
Hur många bäddar som finns i skärgården är det enligt länsstyrelsens utvecklingsledare Tomas Norberg, ingen som vet:
– Vi har mycket fakta om skärgården men just boendemöjligheterna är dåligt undersökta. Alla pratar om att man vill ha fler turister och förlänga säsongen, men då kan man ju fråga sig var alla besökare ska bo. Det är väldigt mycket som är fullbelagt under högsäsong, säger Tomas Norberg och fortsätter:
– Jag tror att just boendefrågan kan hämma utvecklingen. Min farhåga är att det inte finns så många sängplatser som man ibland tror, men det är en gissning. Jag skulle tro att det behövs mer vandrarhem med bättre standard på vissa ställen, men jag vet inte om det stämmer, säger Tomas Norberg.
Projektet Ö för Ö rör bara kärnöarna så en utredning om boendemöjligheterna har inte kunnat rymmas i den inventeringen. Men att en sådan utredning kan komma att göras framöver är inte omöjligt menar han:
– Jag har funderat på behovet av det länge, men det krävs väldigt mycket jobb och lokal kännedom så hittills har det inte blivit något. Ett underlag med alla gästsängar i skärgården inventerade skulle vara väldigt bra att ha när man gör turistsatsningar. Då vet man var det är möjligt att bo, vilken kvalitet som finns och vilken säsong som är högst tryck. Sedan är besökarna inte det primära, utan de utgör ytterligare en möjlighet att kunna ha fungerande näringar, arbetstillfällen och fastboende i skärgården, säger Tomas Norberg.