
Planerna på att avverka skog på Breviksnäs på Ornö är tillfälligt stoppade. Ett överklagande visar att skogen innehåller fridlysta och utrotningshotade arter.
Det är Naturskyddsföreningen som i samarbete med ett par fritidsboende i stugområdet söder om den tänkta avverkningen som lämnat in ett överklagande mot planerna till Mark- och miljödomstolen.
Domstolen har tagit ett tillfälligt beslut om att avverkning inte får ske.
– Med den fakta som ligger på bordet nu kommer markägaren inte få avverka, säger Leonard Brunner, som äger ett fritidshus i Breviksnäs, är utbildad biolog/ekolog och var med och startade protesterna.
Totalt rör det sig om drygt nio hektar naturskog som Lindviken Förvaltning AB – som ägs av familjen Stenbock – begärt att få avverka.
Förutom området på Breviksnäs rör det sig om ett par områden vid stranden söder och norr om Gråberget på Ornö.
Skogsstyrelsen gav klartecken till förvaltningsbolagets anmälan om avverkning i början av december.
Men fastighetsägare på Breviksnäs tog kontakt med Haninge kommun. Kommunekologen Tiina Laantee skickade ut två specialister på att inventera arter som visar på skyddsvärda skogsmiljöer. De fann en rad sällsynta och hotade arter i området.
Strax efteråt genomförde protestgruppen en egen inventering av områdena vid Gråberget.
– Även de är skyddsvärda, säger Leonard Brunner.
– Dessutom ligger avverkningsytorna alldeles intill stranden.
Varken Haninge kommun eller Skogsstyrelsen har tidigare haft några uppgifter om att det fanns skyddsvärda arter i områdena, enligt Tiina Laantee.
Hon säger att kommunen blev överraskad av de snabba och kraftiga protesterna.
En anledning till det är att Leonard Brunner är utbildad biolog och att han och de andra som protesterade snabbt lyckades samla lokalbefolkningen och få kontakt med kunniga personer runt om i landet.
Det som nu ska avgöras av domstolen är om naturen i området är så skyddsvärd att en avverkning inte får ske. Men för de som bor på näset handlar det också om att få behålla sina strövområden.
– Jag engagerar mig i detta för att det är min favorittrollskog som jag alltid gått i, säger Leonard Brunner.
Det senaste två åren har det skett flera avverkningar på Ornö.
– Många på ön är trötta på hur färjan från Ornö hela tiden fylls av timmerbilar, säger Leonard Brunner.
Enligt Margareta Stenbock von Rosen, vd för Lindviken Förvaltning AB, ligger angrepp från granbarkborren bakom de avverkningar som familjeföretaget gjort tidigare.
Dock är inte granbarkborren anledningen till den aktuella avverkningen.
– Gränsen mellan skogsbruk och naturvård är en väldigt intressant fråga som diskuteras just nu över hela Sverige och jag välkomnar den debatten, säger hon och tillägger:
– Men ingen har ringt och diskuterat detta med mig.
På Ornö finns i dag cirka 40 giltiga avverkningsanmälningar, det vill säga anmälningar som inkommit de senaste fem åren och ännu inte avverkats, enligt avverkningskoll.se.
Tidningen Skärgården har sökt Skogsstyrelsen för en kommentar.