
Carl Cederström, eller mer känd som ”Calle flygare”, var flygpionjär, pilot, flyglärare och flygplanskonstruktör. Cederström levde på Ingarö och efter att han omkommit i en flygolycka i Ålands hav begravdes han på öns kyrkogård.
Carl Cederström föddes i Stockholm i mars 1867. I tjugoårsåldern reste han till Amerika där han levde ett äventyrligt liv och tillbringade flera år som kreaturshandlare, cowboy och vissångare. När han så småningom återvände till Sverige återupptogs en tidigare påbörjad utbildning som jordbrukare. När han utexaminerades övertog han gården Brunna på Ingarö på arrende som tillhörde faderns fideikommissegendom Beatelund.
De nästkommande femton åren ägnade han sig åt jordbruk. Han sålde mjölk till Saltsjöbaden, gjorde affärer med hästar och hö och jagade med Bruno Liljefors på Bullerö. Med åren blev han känd som en oförliknelig sällskapsmänniska med stor humor och kvickt huvud.
Åren gick och så småningom tröttnade Carl på lantbruket och ville göra någonting annat. Olika bilmodeller förbättrades och började sälja i större skala. Carl startade nu ett företag kallat Bilaktiebolaget och under flera år sålde eller hyrde han ut lyxbilar till bättre bemedlade i huvudstaden.
Efter några år i bilbranschen vaknade slutligen ett brinnande intresse för flygteknikens ädla konst. Carl hade imponerats och inspirerats av flygaren Louise Blériot som för första gången flög ensam över engelska kanalen den 25 juli 1909. Intresset för att flyga växte sig allt starkare och våren 1910 trädde han in som flygelev vid Blériot's flygskola i Pau i Frankrike. Med dåtidens bristfälliga flygteknik var flygutbildningen sällan helt riskfri. Carl hade dock de förmågor som krävdes för ett nöjaktigt resultat och med tiden erhöll han ett giltigt och godkänt flygcertifikat och började flyga på egen hand.
När Carl återvände till Sverige importerade han ett litet Blériot flygplan med en 40—50 hästkrafters motor. Han reste till Köpenhamn för att tävla om att bli den första att flyga över sundet. Han var på god väg att lyckas, men tvingades nödlanda halvvägs och besegrades av en dansk konkurrent.
Vintern 1910–1911 köpte ”Calle flygare” en ny flygmaskin med en 50 hästkrafters roterande Gnomemotor. Med den nya maskinen satte han skandinaviskt höjdrekord med 740 meter. ”Flygbaronens” ryktbarhet växte och han blev mycket populär i många kretsar.
Så småningom började Carl överge den aktiva flygningen och riktade i stället in sig på flygundervisning och industriell flygplanstillverkning. Han väckte ett intresse hos landets militära myndighet och upprättade en svensk flygskola på Malmslätt sommaren 1912. På hösten samma år startade Carl en särskild aviatikavdelning vid Södertälje verkstäder och anordnade också en flygskola strax utanför staden.
År 1916 lämnade Carl Södertälje och startade nordiska aviatikaktiebolaget med verkstad strax utanför Stockholm. Här tillverkades flygplan av nya typer med viss leverans till staten.
Carl riktade nu sitt intresse mot den reguljära lufttrafiken som han klokt nog antog skulle ta fart efter kriget. Efter ett antal resor till Finland förberedde han öppnandet av en svensk-finsk luftlinje. Han hade låtit bygga en flygmaskin utrustad med pontoner och två motorer särskilt lämpad för detta uppdrag. I juni 1918 provflögs det nya flygplanet i Furusund och man förberedde den första flygningen till Finland. På morgonen den 29 juni 1918 startade flygningen. Planet siktades på väg österut i skärgården, men försvann, för alltid.
Så småningom hittades Carls döda kropp flytandes vid den svenska kusten. Han bisattes i Engelbrektskyrkan i Stockholm, varifrån kistan fördes på ett fartyg till Ingarö kyrkogård. Färden genom skärgården kantades av flaggor på halv stång och begravningen blev en stämningsfylld högtidlighet.
Källor: Carl Cederström. En minnesbok, utgiven av H. Zetterström (1919)