Mark- och miljödomstolen ger Föreningen Stämmarsunds Ångbåtsbrygga rätt i den infekterade konflikten om bryggans renovering. Därmed är det nu grönt ljus för att påbörja arbetet.
– Det känns så klart jätteskönt. Det har varit en oerhörd process, säger Lennart Fridh, Föreningen Stämmarsunds Ångbåtsbrygga (FSÅ) som drivit frågan sedan 2017.
Turerna kring renoveringen av ångbåtsbryggan har varit många och långa, och de senaste två säsongerna har bryggan varit avstängd för trafik. Efter en tvist om markgränser mot en intilliggande fastighet fick FSÅ i februari i år länsstyrelsens godkännande att utföra vattenverksamhet på platsen. Beslutet överklagades dock till Mark- och miljödomstolen av totalt 49 parter, i huvudsak boende i området.
Domstolen valde dock att avvisa eller avslå samtliga överklaganden, vilket meddelades i början av oktober. Även det beslutet har överklagats, men inte i tid. Därmed har domen nu vunnit laga kraft och FSÅ får påbörja renoveringen.
– Nu går vi igång med entreprenören, Daniel Eriksson på Gräskö Arkipelagservice AB. Han ska enligt egen uppgift börja redan nu i veckan, säger Lennart Fridh.
Under vintern kommer man att rensa bryggkroppen från organiskt och annat material, gjuta och förankra en ny bryggfront samt återfylla bryggkroppen med sten och grus, med målet att ha bryggan klar i vår i god till kommande säsong.
Den nya bryggan ska bli 1,8 meter längre än dagens och få två extra pollare, bland annat efter önskemål från Blidösundsbolaget som också bidrar till finansieringen. Föreningen har utöver det beviljats bidrag från Norrtälje kommun, Region Stockholm och EU för att täcka kostnaden på totalt 1,8 miljoner kronor.
Ombyggnationen har fått många boende i närheten att oroa sig för att hamnen ska bli hårt utbyggd, kommersialiserad och till och med avstängd för allmänheten. Den ideella föreningen Bevara Ångbåtsbryggan i Stämmarsund (BÅS), bestående av ett 70-tal medlemmar, bildades också med syfte att renovera bryggan men vill att den ska se ut och användas på samma sätt som idag och ägas av de boende i form av en samfällighet.
Vem som äger bryggan har varit omdiskuterat – något som Mark- och miljödomstolen nu fastslår är fastighetsägaren, det vill säga Tomtjänst i Roslagen AB.
Domstolen menar att de invändningar som lyfts av de klaganden framförallt handlar om de eventuella olägenheter som kan komma av en framtida användning av bryggan, och inte vattenverksamheten i sig. Därför avslogs överklaganden, och i domen konstateras att den typen av olägenheter ska hanteras inom ramen för den kommunala miljötillsynen.
Befarar att bryggan kan stängas för allmänheten
Föreningen Bevara Ångbåtsbryggan i Stämmarsund (BÅS) var en av parterna som överklagade länsstyrelsens beslut, men uppfyllde inte kriterierna för att yttra sig i form av en förening.
– Det känns tråkigt. Jag tror att de flesta är besvikna, säger Rolf Blomberg, ordförande i BÅS.
– Det vi konstaterar är att nu övergår bryggan i privat ägo, det vill säga till Tomttjänst i Roslagen AB vilket är ett markexploateringsföretag, istället för en samfällighetsförening. Då finns det inte längre någon garanti att bryggan kommer vara öppen för allmänheten. Det kan de såklart lova, men samtidigt kan de sälja marken i morgon till någon annan, säger Rolf Blomberg.
Han menar också att många oroas för att bryggan ska hyras ut till fartyg som kommer medföra en miljöpåverkan som Mark- och miljödomstolen inte tagit ställning till.
– Det framkommer ju inte i den här ansökan och det är väl det vi hade hoppats att domstolen skulle gjort en riktig utredning kring.
Kommer ni gå vidare på något annat vis med detta nu?
– Vi känner väl att vi som förening kanske nått vägs ände nu. Men vi har funderat på att prata med kommunen och höra hur de kan garantera att bryggan kommer att vara fortsatt öppen för trafik i framtiden, också med tanke på att de nu kommer ge bort pengar till ett privat företag.