Det ökända företaget Roslagens jakt och vilt vill ta över stora jaktmarker på Gräsö, vilket orsakat en proteststorm på ön. Företaget har tidigare varit misstänkt för jaktbrott i en rad olika utredningar och öbor misstänker nu att företaget illegalt börjat släppa ut dovhjortar på Gräsö.
För några år sedan såldes ett flera tusen hektar stort område på Gräsö till finansmanen Tommy Hegestrand från Jönköping. Markerna är fina jaktområden som under många decennier delvis arrenderats av jaktlag på Gräsö. Men strax efter försäljningen fick jägarna besked om att arrendeavgiften skulle tredubblas, vilket gjorde att man inte längre hade möjlighet att jaga där. Istället tog Svenska Jägareförbundet över jakten på markerna.
I mars 2022 hörde en privatperson av sig till Christer Johansson som är ordförande för Gräsö älgskötselområde. Mannen, som sade sig företräda Tommy Hegestrand, undrade hur jaktlagen på ön skulle ställa sig till att sätta ut dovhjort på Gräsö. Sven Myhrberg som sitter i älgskötselområdets styrelse ringde då upp Tommy Hegestrand.
– Vi svarade att vi inte kunde ställa upp på det och fick som svar från Tommy Hegestrand att han skulle lägga ner det hela. Men när vi pratade med länsstyrelsen tyckte de att vi skulle vara uppmärksamma så det ändå inte sker ett utsläpp, men vi trodde ju inte att någon skulle göra något illegalt.
Ett par månader senare observerades dock en djurtransport med vad ett vittne kallar ”konstiga djur” på färjan till Gräsö. Dagen efter sågs åtta dovhjortar för första gången någonsin på ön.
– Vi ansåg att det handlade om illegala utsättningar och polisanmälde händelsen, säger Christer Johansson.
I januari får Jägareförbundet oväntat och utan egentlig förklaring besked om att deras arrende är uppsagt från sommaren 2023. Därefter har minst en till djurtransport observerats på färjan. Klockan 04.30 på morgonen den 1 februari observerades hur ett fordon med ett djursläp tillhörande Roslagens Jakt och Vilt åkte över med färjan. Släpet sågs sedan parkerat på Tommy Hegestrands mark, strax intill den plats där man bara någon timme senare observerade ytterligare dovhjortar. Samma kväll fotograferade en Gräsöbo ett 20-tal dovhjortar i närheten av platsen, djur som tidigare inte funnits på ön. Samtidigt får jaktlagen på Gräsö veta att Tommy Hegestrand vill att Roslagens jakt och vilt ska bli ny arrendator av jaktmarkerna. VD:n för Roslagens jakt och vilt, Klas Henriksson, skickar ut ett sms till jägare på ön som han vill bilda ett jaktlag med. Kostnaden är 20 000 kronor per år och han utlovar bland annat jakt på dov- och kronhjort samt möjlighet till att jaga mufflonfår.
– Vi har aldrig tidigare haft dovhjort eller kronhjort på ön. Han skriver att det finns möjlighet att jaga mufflon, som inte heller finns här. På något sätt säger han: vill ni så kan jag ordna det. Hur ska man annars tolka det här? säger Karl Mihlberg.
Roslagens jakt och vilt AB har tidigare polisanmälts för flera olika jaktbrott. Det finns jägare som säger att de varit med när företaget släppt ut främmande vilt på öar för att sedan bedriva jakt på djuren. Företaget misstänks även ha sålt säljakt till gästjägare utan tillstånd. Företaget har tagits på bar gärning med att jaga säl vid Svenska Högarnas naturreservat, där det råder jaktförbud på gråsäl. Förundersökningen lades ner eftersom Henriksson hävdade att man fått fel information från en app. Sälforskaren Olle Karlsson har varnat för att den illegala jakten gör att sälarna flyttar längre in i skärgården och orsakar konflikter med lokala kustfiskare. Företaget har också fått kritik för att ha dumpat ett flertal sälkadaver på andras marker. En del personer har sett jaktfilmer på sociala medier där företaget utan tillstånd bedriver jakt på deras marker. År 2018 blev företaget anmält till länsstyrelsen för att försöka sälja in jakt på kronhjort med bedövningspilar, något som inte är tillåtet. Företaget menade dock att det hela handlade om ett skämt. Trots anmälningarna har företaget, såvitt Skärgården kunnat se, aldrig blivit dömt för några brott, men jägare på Gräsö är nu oroliga för att ett oseriöst jaktföretag etablerar sig på ön.
– I grund och botten är det en invasiv art. Vi har tillräckligt med problem med invasiva arter, vi har både mink och vildsvin. Finns det en art som man har möjlighet att stoppa vill jag att vi gör det, säger Inger Abrahamsson, som är centerpartistisk ledamot i Östhammars kommunfullmäktige och sitter i Gräsö skärgårdsråd.
I måndags förra veckan samlades alla jaktlagen på ön för att diskutera situationen. En överväldigande majoritet ställde sig bakom att försöka skjuta bort hjortarna som planterats in och att företaget Roslagens jakt och vilt inte bör arrendera marken.
Att släppa ut dovhjortar i det fria kräver tillstånd från länsstyrelsen, men det är mycket ovanligt att sådan tillstånd ges. Djuren klassas som främmande arter och kan orsaka stora skador på växt- och djurliv.
– Vi äger en fastighet där hela marken är natura 2000-område. Vi sköter den enligt gamla traditioner, men den dagen vi får in hjort är det slut med det. Ett kulturarv som vi i generationer försökt förvalta kommer att förstöras, säger Christer Johansson.
På Gräsö finns ett flertal skyddade områden med stor artrikedom, bland annat finns ängar med arter av växter och fjärilar som ses som mycket sällsynta samt ett stort marint naturreservat.
– Vi har också varit i kontakt med och frågat efter stöd från länsstyrelsen som är myndigheten med ansvar för tillsyn av hägn om det via DNA-teknik eller annat går att spåra hjortarna. Vi har också bett om stöd för att skydda de marker som länsstyrelsen anser ha så höga kulturella naturvärden att de måste skyddas genom bildandet av reservat. Länsstyrelsen har ännu inte agerat så vi känner oss ensamma med att lösa denna fråga, säger Inger Abrahamsson.
Markägaren Tommy Hegestrand säger att han hört talas om att dovhjortar släppts ut, men att han inte vet något mer om saken.
– Jag kan bara konstatera att hjortar släppts ut men känner för övrigt inte till något om det och har inget med det att göra.
Vilken koppling har du till Roslagens jakt och vilt och Klas Henriksson?
– Jag har haft ett samarbete med dem, vi har en restaurang i Jönköping som köpt kött av honom och har även ett samarbete i Jämtland på jakt. Vi får väl titta hur det här slutar för det har blivit en jäkla turbulens kring detta.
Hur ser du på att företaget har blivit polisanmälda flera gånger för jaktbrott?
– Jag har bara kontrollerat om Klas Henriksson är dömd för något brott och det är han inte. Han har inga skatteskulder. Jag har jobbat med honom något år tillbaka och det har fungerat bra, men jag har förstått att han är kontroversiell.
Hur ser du på att han utlovar jakt på främmande arter som inte finns på Gräsö?
– Jag förstår inte hur man kan lova det. Det här samarbetet sträcker sig inte över flera år, det är kanske en säsong. Visar det sig att han inte uppfyller kriterierna på hur man beter sig på Gräsö är han ute blixtsnabbt.
Skärgården har sökt Klas Henriksson på Roslagens jakt och vilt som först säger att han inte har några kommentarer, men återkommer på sms och skriver att han inte släppt ut hjortar på Gräsö och att han fått uppgifter om att det finns dovhjortar, kronhjortar och mufflonfår på ön och därför kunnat erbjuda jakt på dessa arter.
UPPDATERING:
Dagens ETC har gjort en granskning av Roslagens jakt och vilt. I reportaget erkänner Klas Henriksson, bland annat, att han illegalt sätter ut djur på öar. När tidningen reporter ringer honom och uppger sig vara en ägare av en skärgårdsgö där hon vill plantera ut vilt befinner han sig i en båt full med djur på väg till en ö utanför Gräsö.
– Det är därför också vi gör mycket av de här grejerna så här års. För det är ganska folktomt i skärgården, säger han till Dagens ETC.
I artikeln framgår även att Klas Henriksson ska ha lånat björnungar från Lycksele djurpark för att visa upp, men istället använt dem för att träna hundar på. När djurparken fått kunskap om detta och krävt tillbaka djuren ska han ha vägrat. Efter en dom i tingsrätten tvingades han lämna tillbaka björnarna och betala 45 000 kronor i vite.
FOTNOT: Arten dovhjort är en främmande art införd och naturaliserad i Sverige före 1800. I vetenskapliga sammanhang tolkas invasiv ofta som ”med stor spridningsförmåga” utan att beakta huruvida arten har negativa effekter eller inte. Inhemska arter samt främmande arter med stor spridningsförmåga vars spridning inte ger upphov till negativa effekter benämns ibland ”expansiva”. Källa: Naturvårdsverket.
Läs mer:
http://www.skargarden.se/jaktforetag-polisanmalt-for-tjuvjakt-i-skargarden/
http://www.skargarden.se/jaktforetag-polisanmalt-for-tjuvjakt-i-skargarden/
http://www.skargarden.se/misstankt-tjuvskytt-fortsatter-sin-jakt/
http://www.skargarden.se/markagarna-ar-starkt-kritiska-till-olaga-saljakt/
http://www.skargarden.se/nytt-tillslag-mot-saljagare/
https://www.skargarden.se/fortsatt-utredning-kring-roslagens-jakt-vilt/
http://www.skargarden.se/salkyrkogard-vid-kudoxa/
https://www.skargarden.se/annu-en-utredning-om-tjuvjakt-nedlagd/