Den gamla fiskefyren på Skötrökan har inte varit tänd sedan slutet på 1970-talet och underhållet av fyrkonstruktionen är kraftigt eftersatt.
Men genom ideella krafter och tre studenter på Marina läroverket är förhoppningen att en helt ny fyr med samma utseende som den gamla ska komma på plats redan till midsommar.
Med sin karaktäristiska form av en godisbil är Skötrökan ett välkänt riktmärke i den svårnavigerade Huvudskärsfjärden. I tisdags förra veckan lämnade färjan Per Jonsson och Ornö sjöentreprenad kaj med siktet inställt mot den drygt 20 meter höga kobben.
Ombord på färjan fanns bland andra Torbjörn Malm och Göran Forssman som för dagen hade i uppdrag att ta loss dörren på den gamla fiskefyren.
– Tanken och förhoppningen är att dörren ska införlivas i den nya fyrkonstruktionen, säger Torbjörn Malm.
Eftersom kobben med sin bergiga karaktär är rätt otillgänglig fick alla som var med för dagen hjälpa till för att få den drygt 80 kilo tunga järndörren ombord på färjan.
– Det gick åt några kapskivor men till slut fick vi loss dörren, säger Göran Forssman.
Fyren sattes ut på Skötrökan av Stockholms läns fiskareförbund 1950 och sköttes under flera år av fiskarna i trakten. Få har sett den tänd sedan slutet av 1970-talet och med åren har dess underhåll blivit kraftigt eftersatt.
– Därför har vi för avsikt att ställa dit en helt ny fyrkonstruktion som ska se likadan ut som den gamla. Ambitionen är också att vi ska återanvända så mycket material som möjligt från den gamla fyren, säger Torbjörn Malm.
Svenska kryssarklubben tog över ansvaret för fyren 2008.
– Vi har inte riktigt vetat vad vi vill göra med fyren. Men nu har vi kommit till en punkt där vi känner att vi faktiskt vill göra något med den, säger Håkan Olofsson, ordförande i hamn- och farledskommittén i Svenska kryssarklubbens Stockholmskrets.
Tillsammans med bygdemuseet på Ornö ansöker man nu om pengar för att kunna finansiera projektet.
– Eftersom Ornö har en nära koppling till det marina kulturarvet och inte minst Huvudskärs skärgård ser vi det som självklart att vara med på det här, säger Anders Willborg, ordförande i föreningen bygdemuseet Ornö sockenstuga.
– Vi är väldigt glada över engagemanget från fastighetsägarna och från föreningar på Ornö och Huvudskär, säger Håkan Olofsson.
Bygget av den nya fyrkonstruktionen är redan i full gång. Inne i svetsarsalen på Marina läroverket i Danderyd arbetar studenterna Jan Fagerström, Tomas Burman och Victor Hallerfelt under handledning av Nicklas Kihlberg med fyren.
– Studenterna övningskör i Huvudskärsområdet varje år och passerar därmed Skötrökan. Dessutom har våra studenter i årskurs ett fått gå en kurs i svetsning. Därför tänkte vi att det här var ett roligt projekt för dem att ta sig an, säger Daniel Lindfors, chef för sjöbefälsutbildningen på Marina läroverket.
I torsdags var en delegation från såväl Svenska kryssarklubben som från Ornö på plats för att lämna över den nedmonterade dörren och för att inspektera det pågående arbetet.
– Tänk vad långt de har kommit! Jag är imponerad, säger Torbjörn Malm.
De andra nickar instämmande.
– Utan eleverna på läroverket hade vi inte kommit så här långt, säger Anders Willborg.
Men dörren från den ursprungliga fyren, som var tänkt att införlivas i den nya konstruktionen, ger Daniel Lindfors inte så mycket för.
– Den var i sämre skick än jag trodde. Det är inte mycket av dörren vi kommer kunna använda oss av, säger han.
Skyddsbygeln, som var fäst högst upp på den gamla konstruktionen, kommer dock kunna återanvändas liksom några handtag och de ursprungliga gångjärnen.
Under våren ska ny betongplatta gjutas på plats på Skötrökan för att den nya fyrkonstruktionen ska ha något att stå på.
– Som krona på verket kommer vi också att sätta en solcellsdriven fyrbelysning på plats. De ska ha samma fyrkaraktär som den gamla, en röd blixt var tredje sekund. Vid god sikt ska den vara synlig från Ornö och Huvudskär, säger Torbjörn Malm.
Enligt honom är förhoppningen att den nya fyren kan vara på plats till midsommar.
Arbetet med fyren uppdateras kontinuerligt i gruppen Skötrökans vängrupp på Facebook.
– Där kan man följa oss. Eftersom arbetet med fyren till största del sker ideellt tar vi också tacksamt emot bidrag för att kunna ro det här projektet i land, säger Torbjörn Malm.
Fakta/SKÖTRÖKANS FYR
- Det går att stödja arbetet med den nya fyren genom att köpa märket ”Jag hjälper SXK tända Skötrökans fyr” för 100 kronor.
- Betala genom Swish till 123 570 53 55. Skriv ”Skötrökan”, ditt namn och adress så skickas märket på posten.
- Föreningen bygdemuseet Ornö Sockenstuga kommer inom kort också att starta en insamling.