
Grannarna till Trafikverkets färja Merkurius är trötta på avgaserna, bullret och högtalarutropen från färjan. Men Norrtälje kommun går på Trafikverkets linje och lägger ner ärendet.
I ett års tid har cirka ett tjugotal fastboende och fritidsboende främst på Köpmanholm på Yxlan klagat över utsläpp av avgaser och buller från Merkurius.
”Ännu en sommardag med svart rök som spyr ut avgaser och högtalare som används flitigt då personal i förarhytten skriker för att dirigera bilarna,” skriver en av de klagande.
Förutom avgaser och buller från färjan, som trafikerar sträckan mellan Furusund och Yxlan i norra skärgården, irriteras de klagande på att personalen använder ett högtalarsystem flitigt.
”Det är två färjor som går oavbrutet hela dagarna så det blir störande för oss boende att höra det här högtalare vrålandet från morgon till kväll,” lyder klagomålet från en av de fastboende.
”Nu har man även börjat skrika i högtalarsystem även om det finns personal på däck,” fortsätter han i en skrivelse till Norrtälje kommun.
Men bygg- och miljönämnden i Norrtälje lägger ner ärendet efter bullermätningar och samtal med Trafikverkets färjerederi.
Kommunen anser att rederiet jobbar med att minska bullret, bland annat genom ljuddämpare på skorstenarna, samtal med skepparna om deras körstil och ett mätsystem som håller koll på hur mycket bränsle färjan drar, det vill säga hur hårt den körs.
Bygg- och miljönämnden anser inte heller att Merkurius släpper ut otillåtet mycket avgaser.
När det gäller högtalarutropen håller Trafikverkets färjerederi med om att färjans PA-system inte ska användas vid trafikdirigering. Rederiet säger att man ska prata med personalen om det.
De klagande låter sig inte nöjas med bygg- och miljönämndens besked. De anser att färjelinjen borde flyttas till Blidöleden, där de anser att den stör mindre.
– Nu tänker vi bilda opinion för att få bort Merkurius. Vi tänker inte vänta i femton år på ny, renare motorteknik, säger en av de som klagat, som vill vara anonym.
Trafikverket Färjerederiet hävdar å sin sida att rederiet gjort stora insatser för att minska buller och utsläpp av avgaser.
– Vi har åtgärdat maskineri, klaffar och skorstenar samt utbildat personalen i ecodriving (mjukare körning, red. anm.). Vi följer miljöbalken och har fått godkänt av både kommunen och domstol, säger Lisen Sundh, ställföreträdande distriktschef Norra Roslagen för Trafikverket Färjerederiet.