
”Att väva ett liv”. Så heter Rindöbon, vävkonstnären och före detta kulturpolitikern Ulla Parkdals debutbok som precis har givits ut på Isabergs förlag.
– Jag brukar säga att det är en hybrid mellan en memoarbok och en konstbok, den liknar nog inte så mycket annat, säger den nyblivna författaren.
Ulla Parkdal har medverkat som skribent i flera antologier tidigare men först nu kommer boken som hon har skrivit helt på egen hand. I den berättar den 83-åriga författaren om sitt konstnärskap och sin 60 år långa yrkeskarriär som bland annat före detta ordförande för Stockholms läns landstings Kulturnämnd och vice ordförande i kommunfullmäktige i Vaxholms kommun. Boken skildrar också personliga sorger såsom en skilsmässa och bortgången av två döttrar, och om hur skapandet såväl inspirerat som räddat henne under svåra tider. Bilderna i boken är omsorgsfullt utvalda och föreställer konstverk som vart och ett berättar en historia – bilder på vävkonstnärens första verk från 1960-och 70-talen fram till det allra senaste som visades på Vävmässan i september i fjol.
Syftet med boken, säger hon, är att visa att livet består av varp och inslag och ge läsaren inspiration.
– Varpen är det förhållningssätt du har, hur du hanterar din tillvaro tillsammans med andra människor. Inslag är vad du gör med livet. Vad jag vill säga med boken är att man aldrig ska ge upp. Kvinnorna förr i tiden vävde mycket och att sätta upp vävar har varit många kvinnors räddning. Det är nyttigt för både kroppen, huvudet och själen och du får ett konkret resultat och nånting som du faktiskt behöver, säger Ulla Parkdal.