
Med ideella krafter har Blidö sockens hembygdsförening restaurerat en bagarstuga där man nu lär ut ett nedärvt hantverk – att baka tunnbröd.
– Det är roligt att föra en gammal tradition vidare, säger bagerskan Fia Andersson.
Rimfrosten har lagt sig som ett gnistrande täcke över världen och kylan biter riktigt i kinderna. Men så snart dörren till den lilla röda bagarstugan öppnas slår en behaglig värme och den trygga doften av nybakt bröd emot oss.
Det är trångt i det lilla utrymmet, mjölet yr och stämningen är glad och uppsluppen. Idag är nämligen Blidö sockens hembygdsförenings styrelse på plats för att drillas i hantverket tunnbrödsbakning.
– Det är viktigt nu att ha tillräckligt med mjöl så degen inte fastnar i bordet eller kaveln, för då blir det bara problem. Sen när man kavlar ut med kruskaveln så ska man nagga igenom så det blir hål genom hela brödet, annars blir det pitabröd, instruerar Fia Andersson.
Hon lyfter upp den platta degrundeln på fjölen, som den stora bakspaden kallas, borstar bort det överflödiga mjölet med en borste och skjuter in kakan med med en van och kraftig knyck i den uppåt 400 grader varma vedeldade bakugnen. Sedan gäller det att vara alert – det tar inte mer än en och en halv minut innan brödet är klart. Det ska inte vändas, bara roteras försiktigt med en gräddpinne under tiden, tills dess att kakan rest sig en aning och fått en gnutta färg. Blir det lite bränt i kanterna är det ingen större fara, det kan knackas bort med baksidan av borsten när kakan är nygräddad.
Fia Andersson är från Västerbotten och har bakat tunnbröd sedan barnsben.
– Jag har vuxit upp med det. Då bakade man höst och vår och det blev mycket bröd, det skulle ju räcka länge. Då fanns det också en speciell bagarstuga som man sprang till direkt man kom från skolan, berättar hon.
Tillsammans med Ingalill Wikberg Norman håller hon nu kurser i att baka ljusugnsbröd på traditionellt vis. Kanske har det fått sitt namn av att ugnen ska vara ljus – rejält het och upplyst av långa eldslågor – så det gäller att hela tiden mata på med nya vedträn längs med ugnskanterna. Det hårda brödet görs på vetemjöl och rågsikt med lite mjölk och brödkryddor i, och bakas ut med grahams- och kornmjöl. Receptet för de mjuka kakorna är snarlikt, men med lite smör eller margarin samt sirap tillsatt.
– Det känns nästan lite fel att göra tunnbröd här i skärgården, för jag tror inte det är historiskt riktigt. Här gjorde man väl limpor mest. Men nu har ju tunnbrödsbakningen börjat sprida sig från Norrland ut i hela landet, säger Ingalill Wikberg Norman.
Bagarstugan är en enkel så kallad sidokammarstuga, troligen byggd någon gång under tidigt 1800-tal och flyttad från Granö till Oxhalsö på Blidö före skiftet 1860. Den tillhör samma fastighet som Silversmedens hus, som gick i arv till hembygdsföreningen efter silversmeden Yngve Berger som gick bort 2018. Föreningen har sedan dess gjort ett gediget jobb med att renovera och rusta upp husen.
– Min fru Elisabeth är från Tyskland och berättade att under kriget så var det bara bagaren som hade varm ugn, så där möttes man hela byn. Då funderade jag på varför vi inte skulle kunna göra något liknande här? En bagarstuga där man kan träffas, berättar Göte Lagerkvist, ordförande i Blidö sockens hembygdsförening, om upprinnelsen till bageriverksamheten.
– Vi tror att det varit bagarstuga här tidigare. Det fanns en ugnslucka, lite minde än den här. När jag öppnade så var den igenmurad och jag sa sturskt att “jag kan öppna upp så vi kan börja baka”. Men den var inte djupare än ett A4. Ska man baka bröd måste den vara minst en meter djup.
Föreningen sökte och beviljades bidrag från Leader Stockholmsbygd för att iordningställa bagarstugan igen. Nu har ugn och skorsten restaurerats, köket rivits ur och byggts om och väggar och tak isolerats. Ett rejält vedförråd och tre stora vedrundlar i armeringsjärn fyllda med björkved har också kommit på plats.
I höstas stod stugan klar och den 9 september premiärbakades det för första gången. Och att verksamheten redan blivit populär råder det ingen tvekan om. Vårens samtliga kurser har blivit fulltecknade med väntelista, och när man bakade till Blidös julmarknad gick de 120 tunnbröden åt på mindre än en timme.
– Jag trodde inte att det skulle vara så stort intresse, även om jag hoppades på det. Vi har pratat om att kanske sätta in extra tillfällen, säger Göte Lagerkvist.
Kurserna hålls på lördagar, en gång i månaden. Men den som är medlem i hembygdsföreningen kan också hyra bagarstugan och baka själv:
– Vi passar på att hyra ut på söndagar medan ugnen fortfarande är varm.
Vad är roligast med detta?
– Det är roligt att föra en gammal tradition vidare. Jag tror att många mår bra av att baka. Man fokuserar på det man gör med händerna, då sköljer man bort allt det där andra som mal i hjärnan, säger Fia Andersson.