De senaste veckorna har dykare från Statens Maritima museer fotograferat två vrak utanför Dalarö. 15 000 bilder ska nu sättas ihop till 3d-modeller inom ramen för EU-projektet BALTACAR.
EU-projektet är ett samarbete mellan Estland, Finland och Sverige. Det syftar till att öka turismen i Östersjöområdet genom att göra dess skepp tillgängliga för fler. De svenska deltagarna, Statens maritima museer och Haninge kommun, kommer att fokusera på att utveckla Dalarö skeppsvraksområde, där två vrak precis har dokumenterats inom ramen för projektet.
– Det är en väldigt spännande metod som bygger på att vi tar flera tusen högupplösta stillbilder. Sedan bygger ett program ihop en exakt modell av vraket och vrakplatsen. Tidigare har det varit svårt att förmedla känslan av hur det verkligen kan se ut, men med 3D-modellen får man en otroligt bra bild exakt av hur vraket ligger och ser ut, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Statens Maritima museer och en av de sex dykare som varit med i arbetet.
Det är ett tidskrävande jobb. Vraket Anna Maria ligger i Dalarös hamn på 18 meters djup, är 38 meter långt och åtta meter högt.
– Det krävs uppemot 20 dyk och cirka 15 000 bilder för att dokumentera hela vraket. Det krävs två dykare och flera stora lampor som lyser upp alla skuggor. Det är inte helt lätt, säger Jim Hansson.
Haninge kommun och Statens Maritima museer har tillsammans med Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen tagit initiativ till bildandet av Dalarö skeppsvraksområde. Det är ett kulturreservat och dykpark med tre vrak, representativa för sin tid. All dykning inom Dalarö skeppsvraksområde sker organiserat tillsammans med en kulturhistoriskt utbildad dykguide. Efter varje genomfört dyktillfälle fylls en rapport i för att säkerställa att vraket är oskadat.
Tanken är att 3D-modellerna ska visas på en digital plattform där det ska gå att snurra, vrida och zooma in för att kunna titta närmare på vraken. På sikt ska det även utvecklas liknande dykparker i Estland och Finland.