Efter flera processer mellan räddningstjänsten i Norrtälje kommun och Stiftelsen Barnens Dag framkommer det att kommunen inte har delegationsrätt angående brandutlåtande. Förvaltningsrätten backade därför ett beslut om brandskydd på Barnens Ö. Delegationsordningen i Norrtälje ska nu ses över.
Frågan handlade initialt om att Stiftelsen Barnens Dag ansåg att räddningstjänstens beslut inte var anpassade till bebyggelsen på kollot Barnens Ö, eller till att barn vistas där. Husen är byggda runt förra sekelskiftet och den arkitekturen försvårar och fördyrar för brandceller.
– De har varit besvärliga, räddningstjänsten, och inte beredda att ta en dialog med oss. Vi vill att barnen ska vara i säkerhet. Det första vi gör när de kommer ut är att lära dem utrymma och mötas vid flaggstången. Med tanke på att det ligger där det ligger och brandförsvaret är i Norrtälje, så är det ändå övertänt på sekunder. Det viktigaste är att barnen kommer ut, inte att byggnaden står kvar. Branddörrar är vansinnigt tunga, tänk dig en åttaåring som ska pressa upp en sådan dörr, säger Lennart Arrhenius, vd Stiftelsen Barnens Dag.
Stiftelsen tog hjälp av en advokatbyrå som konstaterade att räddningstjänsten fattat delegationsbesluten på felaktiga grunder. Föreläggande om brandskydd enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) är utfärdat av en brandingenjör som inte varit behörig eftersom det saknats stöd i delegering från den ansvariga nämnden, i detta fall kommunstyrelsen.
Beslutet som togs 8 februari 2021 överklagades av stiftelsen. Länsstyrelsen upphävde föreläggandet i vissa delar och därefter upphävde förvaltningsrätten länsstyrelsens beslut i sin helhet 23 februari 2022. I domen presenteras en rad punkter där kommunen handlat fel. Bland annat att endast en förvaltningschef, i detta fall kommundirektören och inte räddningschefen, har rätt att vidaredelegera enligt kommunallagen.
Norrtälje kommun anser inte att brandskyddsbesluten i sig är felaktiga och att man tagit viss hänsyn till byggnadens ålder.
”De åtgärder som räddningstjänsten förelagt om i det aktuella fallet bedömer räddningstjänsten är väl avvägda för att uppnå ett rimligt brandskydd i en äldre byggnad där övernattning ska ske”, skriver räddningschefen Anders Ahlström i ett mejl.
Kommunen medger att de har brister i sin delegationsordning. Cirka 80-90 beslut kan strida mot delegationsordningen: ”Men det kan nog vara svårt att upphäva dem eftersom de flesta förelagda åtgärderna förmodligen redan är genomförda”, skriver kommundirektör Anette Madsen i ett mejl till Skärgården.
Vad kommer ni göra nu?
”Vi ser med jämna mellanrum över delegationsordningen och vi kommer naturligtvis förtydliga den utifrån förvaltningsrättens beslut. När det gäller det aktuella ärendet kommer räddningstjänsten göra ett nytt besök på den aktuella fastigheten innan ett nytt föreläggande kan bli aktuellt. Anledningen är att de eventuella åtgärder som har gjorts inte ska tas med i det nya föreläggandet, vi behöver helt enkelt göra en aktualisering av underlaget.”