KRÖNIKA. Gästen var mycket nöjd. Jag berättade att det skulle serveras snacks i bastun, att baren var öppen med ett bra urval av drycker och att en enkel, men välsmakande grillad lunch skulle serveras med sallad och en röra.
Dessutom skulle sällskapet få arom till bastun och låna en högtalare.
Så kom vi till priset.
”150 kronor per person för bastun. 450 kronor per person för resten,”sa jag.
Gästen svarade: ”Oj, det var ganska dyrt för lite korv….”
Svaret var spontant och säkert inte illa menat, men visar en trend hos gäster i allmänhet och gäster i skärgården i synnerhet: man tror att service är som luft, den bara finns där.
Få tänker på vad det kostar för den som erbjuder service att köra en båt några sjömil, hur lång tid det tar för den personen att resa från fastlandet eller det arbete som ligger bakom för att få ut matvaror och annat till en ö.
En timmas service föregås ofta av minst en halv dags resande, transporter och förberedelser.
Trots att undersökningar visar att gäster värderar bra service före vacker natur och pris verkar viljan att betala för denna åtråvärda service bara minska för varje år som går.
En tänkbar förklaring är att service faktiskt kostar allt mindre. I alla fall på fastlandet.
Det finns numera en mindre armé av trevliga pakistanier som levererar pizza och hamburgare, livsmedel och paket till dörren i Stockholms innerstad för en väldigt liten kostnad.
Via en app kan du beställa lågt betalda Über- och Bolt-chaufförer som kan köra dig nästan dygnet runt.
Via en annan app kan du få prylar bortkörda för någon hundralapp, oftast av en person som ofta bara talar några få ord svenska.
Det finns lågt betald arbetskraft för nästan all service du kan tänka dig.
Men i skärgården – där det bor få lågavlönade pakistanier och logistiken är mer komplicerad än vad en moppe klarar av – kostar servicen mer.
Ja, korven var lite dyr. Men den hade å andra sidan inte magiskt förflyttat sig från Ica Aptiten på Södermalm till en ö i skärgården, grillat sig själv och automatiskt hamnat i din mun tillsammans med en öl från den bemannade baren…