Marcus Johansson på Aspö har installerat en ny vattenklosett med reningsverk. Allt godkänt av Värmdö kommun som är skyldiga att tömma anläggningen – men inte kan. Orsaken är att inga maskiner får köra på ön, något kommunen påstår att de inte visste.
– De har känt till det sen 1950 när de gjorde byggnadsplan, säger Tony Bergman som bott på ön i många år.
För två år sedan rådfrågade Marcus Johansson Värmdö kommuns enhet för avlopp och enskilt vatten om vilken avloppslösning han skulle ha på sin ganska nyköpta tomt mitt på Aspö. Han lät efter kommunens platsbesök bygga en anläggning som kommunen godkände. Marcus Johansson visste inte att det är förbjudet att framföra fordon där.
– Man får inte ens cykla på ön. Skottkärra är det största man får ha. Det visste jag inte när jag anlade avloppet.
Förbudet har lett till merkostnader för entreprenörer som arbetat på ön, vilket lett till att kommunens entreprenörer inte längre går iland med maskiner på Aspö.
Marcus Johanssons reningsverk behöver tömmas senast i maj och han har nu fått ett slutligt besked från kommunen om att de inte kommer hjälpa till med tömningen eller ersätta honom för merkostnader. Kommunens jurister menar att Marcus Johansson själv hade ansvaret för ”att verksamheten kan bedrivas på ett miljömässigt godtagbart sätt i förhållande till hänsynsreglerna”. Han har undersökt andra lösningar, som en slamavvattningslösning som komposteras. Men det är något av ett moment 22.
– Det kommer kosta 180 000 men hade kostat 40 000 om jag gjort det från början. Den ska delvis transporteras till min tomt – utan att köra på ön – och sedan grävas ner – utan grävmaskin. Hade kommunen sagt att de inte kommer tömma hade jag slängt in en förbränningstoa istället.
Skulle han tömma med maskiner blir han personligen återställningsskyldig. Att tömma från sjön är inte möjligt då det är 300 meter till vattnet över andras tomter.
Värmdö kommun är tydliga med att de aldrig rådger exakt vilken lösning en fastighetsägare ska välja, och påstår att varken tillsynsmyndigheten (Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden), eller avfallsenheten som ansvarar för slamtömning, kände till att motorfordon inte får framföras och slamtömning därmed inte var möjlig.
– Detta uppdagades först under 2021 och under 2021-2022 har vi haft en dialog mellan oss på kommunen och boende på ön för att utreda möjliga lösningar, skriver Anette Niska, Värmdö kommuns presskommunikatör, i ett mejl till Skärgården.
Efter ett besök på Aspö där tillsynsmyndigheten, avfallsenheten, boende samt slamtömningsentreprenören från och med 2023 träffades, står det klart att slamtömning bara kan ske från sjön.
– Fastigheter som inte gränsar till sjön (eller inte kan slamtömmas även om de gränsar till sjön) får istället möjlighet att ansöka om dispens för eget omhändertagande av slam, det vill säga genom kompostering, i enlighet med kommunens avfallsföreskrifter, skriver Anette Niska.
Tony Bergman har flera gånger tidigare lotsat kommunanställda runt på ön och förklarat att det inte går att köra med maskiner och att kompostering på landtomterna är den enda lösningen.
– Det har jag talat om för dem under många år. De förstod det nu, när de kom hit med nya entreprenören i höstas. Då insåg de det.
Han menar att kommunen måste ta ansvar för sitt eget misstag.
– I kommunens beslut står att du får inte tömma själv. Sedan säger de att de inte tänker göra det. De måste handla upp en färja med längre slang nu när de godkänt det här. Det blir högre pris för dem och då är det enklare att säga att vi tömmer inte det. Och Marcus får ta konsekvenserna, säger Tony Bergman.