Nynäshamns kommun är beredd på att krigsflyktingar från Ukraina kan komma med polenfärjan.
På grund av Rysslands invasion av Ukraina har Nynäshamns kommun aktiverat sin krisledningsgrupp. Syftet är att stärka beredskapen och att kunna agera vid behov. Enligt Försvarsmakten kommer den väpnade konflikten sannolikt inte leda till krig i Sverige. Men Nynäshamn och Sverige skulle kunna påverkas av kriget i Ukraina på andra sätt. Oroliga kommuninvånare har ringt kommunens kontaktcenter:
– De undrat över vad som händer om det kommer flyktingar hit. Några har velat hjälpa till. Någon har erbjudit sängplatser till flyktingar, säger kommunens kommunikatör Andreas Hagelin.
– Vi tar höjd för att Nynäshamn pekats ut som en av de utposter dit ukrainska flyktingar skulle kunna komma med färjan från Polen. Kommunen har inget ansvar för flyktingmottagandet utan de som vill få skydd i Sverige ska i första hand söka sig till Migrationsverket.
Är det några ukrainska flyktingar som har kommit med färjan?
– Vi från kommunen har inte fått några indikationer på att det har kommit några flyktingar än. Ukrainare är dock viseringsfria och kan vistas här i 90 dagar utan att söka uppehållstillstånd, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M), vilka ingår i krisledningsgruppen och vad ska de göra?
– Krisledningen består av ett urval tjänstepersoner som hanterar vår praktiska krisberedskap. Vi är rätt samövade efter Corona och förbereder eventuella insatser, för den händelse det till exempel skulle komma flyktingar med Polen-färjan. Det är egentligen inte så dramatiskt som det kan låta, men är man inte förberedd, är man oförberedd, säger Harry Bouveng.
Utanför kommunhuset är den ukrainska flaggan hissad. Harry Bouveng fattade beslutet om att hissa flaggan vid kommunhuset för att visa solidaritet med det ukrainska folket.