Haröbor har anmält Värmdö kommun angående hanteringen av Seastopprojektet på Gummerholmen. Nämnden som ska utföra tillsyn avslog tillsynsanmälan som gäller felaktig placering av byggnader.
– Vi upplever att fastighetsägaren för kommunen bakom ljuset och att de inte förstår vad han gör – privatiserar det så mycket som möjligt genom att få pengar via Seastopprojektet, säger Lars-Arne Pihl som företräder gruppen på Harö.
Gruppen som bildats i syfte att bevara Harö Livs har begärt att få se fakturorna som Seastopprojektet ska ha betalat, men bara fått a-kontofakturor. De har skrivit till Tillväxtverket om att en revision bör göras av kommunen och inblandade bolag.
De har även gjort en tillsynsanmälan mot bygg,- miljö- och hälsovårdsnämnden (BMHN), som är tillsynsmyndighet gentemot kommunen, där de pekar på att bygglov lämnats på felaktiga grunder genom ett delegationsbeslut, att bygglovet för en brygga överskridits och bryggan blivit längre, samt att en bastu och brygga byggts delvis på grannfastigheten.
– Bastun är byggd ovanpå fastighetsgränsmarkeringen, säger Lars-Arne Pihl.
Tillsynsanmälan avslogs av Conrad Grut, tillförordnad chef för nämnden, och har nu tagits vidare till Länsstyrelsen som ännu inte avgjort ärendet. Gruppen har även gjort en anmälan om privatisering som är under utredning.
Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) skriver i ett mejl till gruppen att hon inte hade anledning att ifrågasätta nämndens handlingar.
– Men den paragraf han hänvisar till säger att han är skyldig att utreda om man byggt på annans mark. Kommunen blundar för det som vi påpekar och man försöker komma undan. Är det något som inte stämmer är gruppen i Åbo som sköter Seastop och är underställda Europakommissionen tydliga med att bidraget ska betalas tillbaka, säger Lars-Arne Pihl.
Detta bekräftas också av Deshira Flankör.
Mats Örblom, projektansvarig för Seastop på kommunen, känner inte till avslaget eller anledningen till det.
– Bygglovsmyndigheten är en egen myndighet som jag inte kan påverka. Det jag känner till är att fastighetsgränsen är inte utredd, det måste utredas av Lantmäteriet.
Vem gör tillsyn av nämnden?
– Om det fortsätter komma in klagomål får jag ta tag i ärendet, säger Mats Örblom.
När kommer man till den punkten?
– Det är jag som är ansvarig för Seastop och att projektplanen följs och budgeten spenderas på rätt sätt. Att bygglov görs på rätt sätt är myndigheten ansvarig för. Men jag förstår helheten och det klart jag kommer ta ansvar för att det följs upp på rätt sätt. Det vi behöver kontrollera är att byggloven följs.
Gör de det?
– Jag måste kontrollera det på plats. Jag kommer åka ut närmsta veckan och kontrollera de här sakerna. Dels längden på bryggan, vilket egentligen inte är Seastop men ett ansvar från kommunen. Dels de byggnader som uppförts under våren, med dusch och toalett.
Mats Örblom förstår att man som privatperson har svårt att se skillnaden på vad som tillhör Seastop och vad som är finansierat privat.
Av handlingar hos Lantmäteriet framgår att ägaren till grannfastigheten, Göte Lindström, lämnade in en begäran om gränsuppgång 2018, som senare drogs tillbaka och istället omvandlades till en begäran om avstyckning och överföring av en del av fastigheten till Augustsson. Lantmäteriet anmodade Augustsson att inkomma med en ansökan om strandskyddsdispens vilket också skedde men den avslogs av kommunen. Lantmäteriet gav möjlighet till ett yttrande, men då inget yttrande inkom lades ärendet ner i höstas och någon avstyckning har inte skett.
Skärgården har sökt Conrad Grut som är på semester.
Nysatsning på butik och restaurang
Carl Michael Augustsson förvärvade Gummerholmen för fem år sedan då han länge sökt efter ett ställe där han kan förverkliga sin dröm. Han vill inte kommentera några detaljer i de olika klagomålen som riktas mot bygget.
– Mitt bevis är att här står en fungerande anläggning. Man får komma hit och titta, säger han.
I övrigt hänvisar Carl Michael Augustsson till de nya arrendatorerna – Staffan Boija och Mathias Rebane. De hyr hela verksamheten med butik, restaurang och gästhamn sedan i maj. Butiken är öppen 10-22 alla dagar, restaurangen från klockan 12. Ambitionen är att ha öppet året om och ha konferenser under lågsäsong, men butiken kommer åtminstone vara öppen oktober ut i år.
– Vi har byggt om butiken till en kombinerad butik och restaurang och har installerat vedugn för pizza. Vi kör satta menyer med smårätter, och det går också bra att droppa förbi och ta en sallad eller glass, säger Staffan Boija som själv håller till på Runmarö stora delar av året.
Restaurangen har enligt honom mycket större beläggning än de kunnat hoppats på och gästerna kommer både från Harö, andra öar, och från Stockholm.
Arrendatorerna har till uppgift att vidareutveckla gästhamnen. Tanken med anläggningen är att hålla hög service – det är exempelvis möjligt att köpa frukost från klockan sju i hamnkontoret, vilket inte var möjligt tidigare.
I och med coronapandemin har man inte kunnat hyra ut bastun alltför mycket detta år, utan koncentrerar sig till en början på butiken, restaurangen och bryggorna.
Hur är sortimentet och prisbilden i butiken?
– Priset på basvaror är ungefär samma som tidigare. Vi försöker jobba med kvalitativa produkter och har ett brett sortiment för den yta vi har. Sedan har vi ett levande sortiment. Ibland tar jag hem abborre, ibland röding. Vi har inga frysvaror. Bröd bakar vi själva, och bullar och muffins, säger Staffan Boija.
Restaurangen håller en något högre prisbild än snittet.
– Vi har hoppat upp ett snäpp både i kvalitet och prisbild.
På flotten som ligger förtöjd i hamnen har Staffan Boija ett växthus som han tidigare använt som konferenslokal och nu funderar på att göra till glampingboende.
– Den är registrerad som pråm. Vi flyttar runt den och hade en konferens senast förra veckan och drog ut den till en ö. Mitt mål är att odla så mycket som möjligt där framöver.
Han vill inte kommentera de olika överklagandena av bygget.
– Det är trist med gammalt groll. Jag vill bara driva en skön krog och en bra butik, säger han.
Fakta/Seastop på Harö
Hittills har cirka 1,6 miljoner betalats ut av EU-projektet Seastop – där Värmdö kommun är huvudpartner – till Carl Michael Augustsson, ägaren till Gummerholmen AB som äger fastigheten där Harö Livs, restaurang och gästbryggor ligger. Syftet med Seastop är att förbättra gästhamnar i skärgården och tillgängliggöra dem. Totalt ska EU bidra med två miljoner, övriga delar bekostas av fastighetsägaren. Seastopavtalet säger att anläggningen ska vara tillgänglig för allmänheten i minst tio år.