Från minilivs, via glasskiosk till fullskalig krog. Ja det är en ordentlig resa som restaurang Svängen på Runmarö har gjort. Under hösten och våren har krogen öppet varje helg, något som uppskattas av öborna. Till sommaren byggs det dessutom en utomhusscen för att kunna dra fler musikevenemang till ön.
I mitten av juli förra året fick Runmarö åter en efterlängtad träffpunkt på ön, när restaurang Svängen slog upp portarna, strategiskt placerad längs landsvägen på väg till ångbåtsbryggan i Styrsvik. Ön hade då varit utan krog ett år, efter att Runmarö krog hade slagit igen året innan.
- Folk saknade verkligen en krog på ön. Det säger Maja-Lena Rune som tillsammans med sin son John Rune startade krogen förra sommaren. Det är fredag eftermiddag och ännu mycket att göra i köket innan kvällens gäster kommer. Utanför krogen skyltas det om after work, liksom om kvällens rätter: flygande jacob och fiskgratäng. Förra helgen bjöds det på långbakad högrev, andra favoriter är rimmad oxbringa och laxpudding.
- Mycket av tanken är att det ska vara enkelt, det ska inte vara flådigt och proffsigt, säger John om såväl maten som inredningen i restaurangen. Maja-Lena och John har varit fritidsboende på ön sedan 1991 och har ännu lägenhet i stan, även om de inte använder den särskilt ofta. Maja-Lena är möbelsnickare till yrket och John var ett tag på väg att bli marinbiolog och fiskeguide, men ändrade sig. Lokalen på Runmarö hittade Maja-Lena när den ännu hette Bettans kiosk, som då var en mindre livs. När Bettan skulle sälja slog Maja-Lena till och drev kiosken tillsammans med en väninna i tre år.
Snart växte tanken på ett eget kafé fram, en resa som John hoppade på. - Kaféet blev väldigt poppis, vi sålde mycket kulglass, kaffe, varma mackor och sånt, säger han och konstaterar samtidigt att det inte gav några pengar. - Nej, vi har väl alltid gjort dubbelt så stora kulor som vi borde, varit för generösa. Vi känner ju de flesta och då är det svårt att vara snål, fortsätter han. Redan första sommaren som Runmarö krog var stängd, för drygt två år sedan, och ön stod utan en mötesplats på kvällstid så började Maja-Lena och John att prata om att göra om kaféet till krog.
- Vi hade pratat om det förut också, men då var det inte läge, två krogar på en ö är för mycket, säger Maja-Lena. Men, den enes död, den andres bröd. Sommaren gick och öborna blev allt enträgnare i sina uppmaningar: - Folk ville att vi skulle öppna en krog, de ville att vi skulle starta ”Svängens Bodega”, något enkelt, eftersom de inte hade någon riktig plats att träffas på, säger Maja-Lena. Sagt och gjort, en krog skulle det bli. Men de nödvändiga ombyggnaderna visade sig bli mer omfattande än vad Maja-Lena och John hade räknat med, så inte förrän den 21 juli stod invigningen, en månad senare än beräknat.
- Folk var jätteglada, det kändes som om vi inte kunde misslyckas egentligen eftersom vi var så efterlängtade, säger Maja-Lena. Förutom att bygga toaletter och personalrum öppnade taket upp i nock och på ena gaveln sattes glasdörrar in. Maja-Lena och John var även tvungna att bygga ett eget reningsverk för avloppsvattnet.
- Det blev lite mer än vad vi tänkte från början, jag tänkte typ utedass, säger Maja-Lena om resultatet. Vågat för två personer som inte hade någon som helst erfarenhet eller bakgrund inom restaurangbranschen.
- Nej, ingen av oss har ens jobbat på krog. Men vi har fått mycket tips och hjälp av folk hela tiden, säger Maja-Lena och fortsätter: - Sedan känner vi så många människor här, som grävarn och rörmokarn och snickaren, det underlättar väldigt mycket att alla kontakter finns härute. Sommartid hjälper flera kockar till i köket, men under lågsäsong klarar Maja-Lena tillsammans med en anställd av köksruljangsen. Under hösten höll krogen öppet varje helg fram till och med mellandagarna, och öppnade därefter igen i påskas. Frågan är dock om samma generösa öppettider går att hålla nästa lågsäsong: - Det har varit trevligt och vi har lärt oss mycket, men det går lite back kan man säga, konstaterar John. Det är med andra ord sommaren som drar in förtjänsten. Strax bredvid den ännu snötäckta uteserveringen finns både sandlåda, minifotbollsplan, boulebana och plats för pingisbord för att alla ska trivas. Inom kort kommer även en musikscen att börja byggas: - Vi tänkte att det vore kul med musikevenemang, det lockar mycket folk, säger John som redan har börjat boka in artister.
Förra sommaren gick bra, krogen var välbesökt och gästerna glada. Förhoppningarna på kommande sommar är förstås stora: - Vi har ingen riktig erfarenhet eftersom vi inte hade öppet så länge förra sommaren. Men vi hade fullbokat varje kväll, även om det förstås handlade mycket om nyhetens behag, säger Maja-Lena. Vitvinssåsen till fiskgratängen ska ännu smakas av, stearinljusen i lokalen tändas och kryddsmöret till brödkorgarna blandas. Fredagseftermiddagen håller sakta på att övergå till kväll, och snart väntar ett välförtjänt fredagsmys för Runmaröborna på Svängens krog.