För alla i Nämdöskärgården med önskan om grönare fingrar finns sedan ett par år tillbaka ett odlarforum. Nu har man fått 50 000 kronor i projektstöd för att stärka granngemenskapen, och i helgen ordnades en kurs i ympning av fruktträd som första aktivitet i projektet.
Det började med att Stina Molander sonderade intresset bland odlingsintresserade ö-bor i Nämdöskärgården att gå en digital kurs i skogsträdgårdsodling. Efter kursen bestämde de sig för att fortsätta träffas och prata odling, till en början över Zoom.
– Det var under Covid, när man satt ute på sina öar och inte hade så mycket kontakt. Då kunde vi träffas på nätet. Många hade ju tid då och ville vara ute och utveckla sina trädgårdar, berättar Stina Molander, som tillsammans med Karin Heeroma driver Nämdöskärgårdens odlarforum.
Idag samlar gruppen ett 20-tal personer från öarna kring Nämdö som brinner för odling, jord och växter.
– Och vi vill bli fler, säger Karin Heeroma.
Nu har Nämdö Green Archipelago (NGA) beviljats projektstöd på 50 000 kronor från Postkodlotteriets Grannskapsinitiativ, som stöttar små, lokala projekt som syftar till att stärka gemenskapen mellan människor, som ska gå till fler aktiviteter för odlarforumet.
Som första aktivitet ordnades i lördags en kurs i ympning av fruktträd vid hembygdsgården på Nämdö, under ledning av experten Agneta Östlund från Svenska Pomologiska sällskapet, som tagit med sig grundstammar och ympris av många olika sorter.
– Det har varit jätteroligt! Vi har haft både teori och praktik, och alla får gå härifrån med två äppelträd var, säger Karin Heeroma.
Härnäst väntar plantbytardag vid Östanviks gård den 27 maj med fjärilar som tema, och i sommar en utflykt till Utö för att titta på trädgårdar. Senare i höst väntar förhoppningsvis en kurs i jordförbättring.
– Vi håller på med en studiecirkel genom ABF nu där vi läser en 500 sidor tjock bok om jord. Varannan vecka träffas vi på Zoom och diskuterar maskar och kompost. Det är en jätterolig gemenskap, säger Karin Heeroma.
Alla som har ett intresse av odling får vara med, både bofasta och sommargäster, oavsett kunskapsnivå.
– Vi lär oss av varandra. Vi har olika förutsättningar här ute också. Jag har ganska mycket lerjord och andra bara berg, till exempel. Vi vill diskutera oss fram till hur man kan göra på olika ställen, och gå ifrån köpejord och istället skapa egen jord. Det ligger i tiden, att ta vara på resurserna vi har här ute, säger Stina Molander.