
I det tematiska tillägget till översiktsplan för kust och skärgård i Österåker (TÖP) är grönstråk inritade över privat mark utan att markägarna informerats.
– Jag vet hur det ser ut vid de här grönstråken när folk har varit där. Det är jag som har fått städa, säger Rikard Skärebo som driver Gärdsviks gård.
Fastigheten där Gärdsviks gård på norra Ljusterö ligger ingår i den utmarkerade leden för grönstråk som sträcker sig från färjeläget i Östanå på öns västra sida till Åsättra på östra sidan. Rikard Skärebo bedriver verksamhet med bland annat lager, båtplatser och stallplatser. Han menar att grönstråk sänker fastighetsvärdet.
– Jag har velat ha bort det befintliga grönstråket för det påverkar värdet på fastigheten. Det är bara till fördel om man bedriver försäljning eller hyr ut kajaker eller så. Jag anser att det är redan fritt fram att gå i skogen med allemansrätten men känner inget behov att tillhandahålla mark med sopkorgar, folk ska grilla och så vidare. Det är jag som får städa. Grönstråk påverkar även möjligheten att jaga där, säger han.
Istället tycker han att resurser ska läggas på en cykel- och gångvägar.
– Det skulle jag gärna stötta istället för att driva ut folk i ett grönstråk.
Rikard Skärebo har krävt att Österåkers kommun tar bort grönstråken från planen och kan se i det uppdaterade förslaget att hans med flera markägares synpunkter tagits med – men grönstråken är fortfarande inritade.
– De kan inte göra det utan mitt tillstånd men ändå finns det kvar. Sedan tycker jag det är märkligt att jag som markägare inte fått någon information om det här. Jag måste ta reda på det själv. De menar att de satt upp papper? Det kan ju vara god ton att kontakta oss. Jag vill ha en utveckling och levande skärgård men det måste gå åt båda hållen.
Arbetet med det tematiska tillägget till översiktsplan för kust och skärgård i Österåkers kommun (TÖP) inleddes 2017. Allmänheten kan komma med synpunkter på det nuvarande förslaget fram till den 17 mars via kommunens webb.
Kommunen: Vi prövar idén
Österåkers kommun vill utveckla en levande skärgård där besöksnäringarna är en viktig del.
– När människor besöker skärgården på vandringar, cykelturer eller korta utflykter så öppnas möjligheter att driva verksamheter med servering, försäljning, övernattning, uthyrning, säger översiktsplanerare Elin Wiklund.
– För att den utvecklingen ska bli så hållbar och samordnad som möjligt, vill vi pröva möjligheten att kanalisera besökare till lättillgängliga och orienterbara stråk, istället för att bara fritt hänvisa till allemansrätten, säger Elin Wiklund.
Varför har inte berörda markägare kontaktats innan tänkta grönstråk ritats in över deras mark?
– I TÖP har vi väldigt översiktligt pekat ut några stråk där vi tror att en sådan kanalisering skulle vara viktig. Vi prövar den idén i TÖP helt enkelt. Om vi tycker att det är ett bra förslag, kommer vi förstås att genomföra dialoger med berörda markägare för att se var det är möjligt att eventuellt vidta åtgärder. Efter samrådet har vi gjort ändringar i TÖP efter inkomna synpunkter, bland annat så har grönstråken gjorts mer schematiska för att förtydliga att detta är intressanta platser för utveckling men att det sker med hänsyn till olika intressen som exempelvis markägarintressen.
Angående frågan om att satsa på gång- och cykelvägar säger hon att nästan alla vägar på Ljusterö är antingen statliga eller enskilda men i åtgärdsvalsstudie över trafiksituationen på Ljusterö som påbörjades under hösten 2021 av Trafikverket, kommunen och andra berörda aktörer kommer bland annat åtgärder för gång- och cykelvägar utredas.