
Sjöfartsverket har fått startbesked för att sätta igång en farledsutredning om en ny sträckning av farleden mellan Landsort och Södertälje. Framför allt handlar det om att göra plats för den utökade flottan av bränsletransporter, efter att Loudden och Berg stänger.
Behovet av nya bränsledepåer efter att Louddens och Bergs (i Nacka) depåer stänger har satt fokus på Södertälje. Frågan är av riksintresse för transportsektorn och Södertälje är en föreslagen lösning. Sjöfartsverket har fått i uppdrag av Trafikverket att göra en farledsutredning kring vilka åtgärder som krävs för att ta in mer, och större, trafik till Södertälje via farleden söderut. Eftersom det handlar om många transporter kommer dock inte Södertälje att kunna ta hela behovet.
I förra veckan hölls det första mötet i projektgruppen som ska göra utredningen. På sitt bord finns dels att ta fram lämplig fartygsstorlek, och dels att ta fram förslag till åtgärder i farleden som var leden ska dras och om muddring krävs.
– Redan i dag går bränsletransporter i leden, men det kommer att utökas, säger Bertil Skoog, farledsansvarig på Sjöfartsverket.
När utredningen är klar vet han inte, projektgruppen har precis börjat snickra på en tidsplan:
– Det är många hänsyn som skall tas. Det finns en hel del naturreservat längs leden, militära skyddsområden och förstås många kringboende, säger Bertil Skoog.
Ett sätt att gå de boende till mötes är:
– Får man upp storleken på fartygen så minskar antalet passager.
Men att större, och färre, fartyg skulle öka sjösäkerheten i området och spara tid är inte argument som biter på ön Regarns tomtägareförening, vars representant Paul Mattré säger:
– Nej det köper jag inte. När stora fartyg kommer trycker de stora vattenmassor framför sig, vilket ger ett stort tryck på botten. Det ger betydligt värre erosionsskador är svallen, säger han.
Något Bertil Skoog bemöter:
– Det är inte nödvändigtvis så att man får ett större vattentryck. Det är möjligt att muddra för att få fartygen att gå längre från land, eller att få en annan vinkel mellan farled och land, säger han.
Himmerfjärdens naturvårdsförening, HNF, har tagit fram en alternativ lösning för förnödenhetsförsörjningen för Mälarregionen, som motdrag till Sjöfartsverkets planer på en ny sträckning av farleden mellan Landsort och Södertälje. Förslaget går ut på att skapa transportnod, dels i Norvik och dels i Södertälje, tillsammans med berörda kommuner, för att få ut godset till Mälarregionen utan att göra miljöingrepp i och längs farleden.
– Denna alternativa lösning är långsiktigt hållbar och enligt vår synpunkt miljömässigt överlägsen Sjöfartsverkets alternativ, då den inte kräver muddrings- och sprängningsarbeten, säger Paul Mattré.
Hittills har gruppen dock inte fått några reaktioner på förslaget, som lämnats till infrastrukturminister Anna Johansson. Bertil Skoog säger dock:
– Vi har fått uppdraget att göra en farledsutredning. Övriga alternativ är en politisk fråga.
Fakta/FARLEDSPROCESSEN
- Efter att Sjöfartsverket nu fått startbeslut från Trafikverket om farledsutredning kommer olika alternativ att prövas genom att analysera resultatet av sjömätningar i leden.
- Därefter väntar simulering i farledssimulator där alternativen prövas.
- Slutligen väntar tillståndsprocess med miljödom och villkorsprövning, liksom en process för finansiering genom nationella planen för infrastruktur.