
Från och med den 11 januari i år delas inga mediciner som behöver hållas tempererade ut i skärgården, något som väckt kraftig kritik mot både Apoteket och Postnord. Postnord lovade att redan förra veckan komma med svar på synpunkterna, men har närmast gått under jorden.
En omtolkning av villkoren i Postnords leveranser till öar utan fast landförbindelse eller vägfärja har gjort att Apoteket inte längre kan leverera temperaturkänsliga mediciner som exempelvis insulin till öarna. För vissa öbor kan det vintertid ta upp mot 14 timmar att hämta sina mediciner på fastlandet, samtidigt som de själva under flera timmars tid måste se till att medicinerna håller rätt temperatur. Förändringen har mött kraftig kritik. Den 7 februari hölls ett möte mellan Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation Siko, Postnord, Apoteket, länsstyrelsen och regionen för att diskutera frågan. Postnord och Apoteket lovade då att inom två veckor återkomma med svar på de synpunkter som framfördes, något Postnord ännu inte gjort.
Britt Fogelström som är sekreterare i Siko var med på mötet. Hon tycker inte att Postnord och Apoteket ska kunna ta den här typen av beslut.
– Det borde vara ett politiskt beslut om man ska kunna bo i skärgården om man är diabetiker, säger hon.
Under måndagen hölls ännu ett möte mellan Apoteket, länsstyrelsen och regionen, men där Postnord inte deltog. I ett mejl till Siko skriver Alvin Planman, handläggare på Region Stockholm, att Apoteket vid mötet vidhöll att de inte längre har möjlighet att leverera temperaturkänsliga mediciner i skärgården och att Postnord i diskussionerna med dem hittills inte velat återinföra den tjänst man tidigare använde. I första hand vill Apoteket hitta en lösning tillsammans med Postnord, men i andra hand tittar man på att införa en teknisk lösning som innebär att medicinerna kan levereras till butiker som både är postombud och apoteksombud. Med en sådan lösning skulle medicinerna inte kunna lämnas på öarna Runmarö, Sandhamn, Arholma, Tjockö eller Nämdö.
Trots flera försök och utlovat svar har varken företrädare för länsstyrelsen eller regionen lyckats få kontakt med Postnord.
– Postnord är svåra att komma i kontakt med och det påverkar ärendet. Mötet den 7 februari verkar ha legat på fel nivå. Nästa steg är att vi på ledande positioner måste ta kontakt med högsta ledningen på Postnord. Att engagera regeringen kan vara ett steg i detta, säger skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C).
Den tidskrävande och komplicerade processen för patienteter att själva hämta och hantera sin medicin tror Gustav Hemming kan göra att en del människor tvingas flytta.
– En del kan tvingas välja mellan hälsa och bostadsort. Staten och regeringen har ett ansvar för att sådana förändringar inte görs utan noggranna överväganden.
Gustav Hemming hyser ändå en förhoppning att kunna hitta en lösning.
– Vi brukar inte ge upp när det gäller Postnord. Vi har goda erfarenheter av att tvinga dem att lyssna.