
Regeringen går på Sjöfartsverkets linje i frågan om fartsänkning utanför Regarn, farleden mellan Landsort-Södertälje, och upphäver länsstyrelsens beslut. Regeringen skjuter problemet på framtiden och inväntar en farledsutredning för området.
För två år sedan beslöt länsstyrelsen att sänka farten i farleden Landsort-Södertälje från 12 till 7 knop. Anledningen var de stora erosionsskador som de boende längs leden vittnat om och som tros bero på fartygstrafiken i farleden.
Men Sjöfartsverket överklagade och menade att länsstyrelsen inte hade tagit hänsyn till Mälarsjöfarten, sjösäkerheten, vissa miljöfrågor, liksom att ett sånt här beslut måste tas på bättre grunder. Nämligen att erosionsfrågan kräver noggrannare utredning eftersom det kan finnas olika orsaker till erosionen. Liksom att erosionsfrågan borde lösas enhetligt, inom hela Stockholms skärgård. Dessutom, menar Sjöfartsverket, finns andra alternativ än att sänka farten för att minska erosionen.
Regeringen uppger trots beslutet att man ser allvarligt på erosionsproblematiken i Stockholms skärgård och att fartbegränsningar många gånger är ett bra sätt att motverka stranderosion. Men även att beslutet innebär en avvägning mellan sjöfartens behov av framkomlighet och sjösäkerhet å ena sidan, och de miljö- och naturintressen som påverkas å andra sidan. Den aktuella farleden är en av landets viktigaste. Regeringen menar att utredningen visat att det finns olika bedömningar av erosionsproblematiken längs sträckan.
Dessutom har Trafikverket startat en ny farledsutredning av sträckan Landsort – Södertälje, där bland annat erosionsfrågan ska behandlas. Regeringen hoppas att den kommer att visa på lämpliga åtgärder, och en förbättring av kunskapsläget, inom kort. När den nya utredningen är klar finns bättre möjligheter till en ny bedömning, menar regeringen.
Paul Mattré, boende på Regarn och den som har drivit frågan om fartbegränsning är bestört över beslutet:
– För vår del är det oacceptabelt. Regeringen går emot alla instanser, de har kört över länsstyrelsen, de boende på ön och kommunen. Det stämmer heller inte att frågan behöver utredas mer. Forskaren Lars Granath har nyligen tydligt visat att erosionen kommer från fartygstrafiken. Ändå går de på linjen att utreda farleden och låta ännu större fartyg komma in.