Nedläggningen av kommunens småskolor hör till de tuffaste utmaningarna under mandatperioden för Norrtäljes politiska ledning. Samtidigt noterar Ulrika Falk (S) stolt att trenden med dåliga skolresultat har brutits.
Efter att ha verkat i opposition i 16 år tog Socialdemokraterna i Norrtälje makten tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet vilket övergav det borgerliga alliansen.
– Vi har haft ett väldigt gott blocköverskridande samarbete, säger Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje.
Arbetet med kommunens landsbygds- och skärgårdsprogram ser hon som stimulerande och viktigt.
– Det roligaste har varit alla dialogmöten, att ta fram inriktningar tillsammans med invånarna, fortsätter Ulrika Falk.
Till de största utmaningarna räknar hon flyktingvågen 2015 och beslutet att stänga flera småskolor, bland annat på Singö och Björkö-Arholma liksom högstadiet på Rådmansö.
– Det var absolut det tuffaste att, som förtroendevald, göra förändringar i skolstrukturen, säger Ulrika Falk.
Vad är du mest stolt över av det ni åstadkommit?
– Det är nog trendbrottet för skolan där elevernas resultat går uppåt. Jag är också stolt över att många flyttar hit för att bo i vår kommun och våra satsningar på unga med sommarjobbsgaranti och avgiftsfria lovaktiviteter för barn och elever i kommunen.
Vad har ni lyckats mindre bra med?
– Det har inte byggts tillräckligt många hyresrätter och därför måste det bli ett starkt fokus på det även i framtiden, säger Ulrika Falk.
Även kommunalrådet Anders Olander (C) är nöjd över att skolresultaten förbättrats men konstaterar att vallöftet om bredbandsutbyggnaden inte infriats.
–– Vi råder inte i frågan men marknadskrafterna klarar inte detta, säger han och menar att kommunen måste hitta sätt att stimulera utbygganden.
Är en röst på C en röst på det borgerliga eller röda blocket?
– Det vet vi inte i dagsläget men det är ingen socialistisk röst, säger Anders Olander som inte längre tror på den gamla blockpolitiken.
– På kommunal nivå är det mer praktiska frågor som avgör och mindre de ideologiska, säger han.
Kommunalrådet Ingrid Landin (Mp) framhåller kommunens miljöarbete på olika områden.
– Våra reningsverk tar emot latrin från fartyg och fritidsbåtar och vi är en av de kommuner som har flest latrintömningsstationer för fritidsbåtar. Det pågår också ett projekt för att få ut tömningsstationer i ytterskärgården, säger hon.
Kommunfakta
Norrtälje styrs av ett samverkansstyre som utgörs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Mandatfördelning
2014 års val: M: 17, S: 20,
L: 3, MP: 4, C: 7, KD: 1, V: 3, SD 6.
2010 års val: M: 20, S: 18,
L: 5, MP: 5, C: 7, KD: 2, V: 2, SD: 2.
Skattesats
2018: 31, 80 %
2014: 31, 82 %
2010: 31, 56 %
Folkmängd: 61 212
2014: 57 300
Antal öar: 13 218 i hav, insjöar, och vattendrag. Av dem är 66 bebodda (år 2015)