
Ett 20-tal incidenter har inträffat med linfärjan i Vaxholm, sedan invigningen den 29 april. I vissa fall har olyckor kunnat undvikas med enbart snäv marginal.
Det handlar om allt från fel på kabelvindan och låsta vajerbromsar, till en rad incidenter där fritidsbåtar har kört på linfärjans vajer. Bara under de första fyra dagarna i trafik konstaterades cirka 8-10 närkontakter med fritidsbåtar per dag. Enligt befälhavarnas incidentrapportering passerade fritidsbåtarna leden både för och akter om linfärjan. Trots att besättningen signalerat varningar. ”Befälhavaren manövrerar färjan på så sätt att påkörning av vajer undviks med snäv marginal” beskrivs en av händelserna.
Vid ett annat tillfälle kör en Buster akter om färjan i 20 knops fart, men lyckas precis undvika vajern efter att linfärjans besättning varnat med signaler. Trafikverket konstaterar i rapporten att båten dels var för liten för att köra i det västra sundet, och dels gick alldeles för fort.
Säkerhetsansvarige på rederiet, ”designated person”, DP, kommenterar flera av händelserna i rapporterna med: ”Detta är oerhört svårt att rå på. Har ingen idé om färdig lösning, då samtliga tills i dag tänkbara åtgärder redan är vidtagna. Kunskap hos fritidsskepparna på Ostkusten om linfärjor kommer sannolikt att öka tids nog, eftersom det fungerar med ytterst få incidenter på Västkusten” skriver DP:n som kommentar till flera av händelserna.
Men uppgiften om att det skulle ske färre incidenter på Västkusten, verkar vara att töja på begreppen. Under en annan incident några dagar senare, då en befälhavare från just Västkusten råkar köra linfärjan, visar det sig nämligen att det snarare är viljan att rapportera incidenter som skiljer sig åt.
Det står klart efter en incident då en styrpulpetbåt med en utombordare kör över vajern. Utombordaren slår upp över vajern och hamnar åter i vattnet. Ingen skadas vid händelsen. Men i incidentrapporten noteras: ”Incidenten har diskuterats med befälhavaren av linfärjan. Han har stor erfarenhet av linfärjor från Västkusten där detta är något som förekommer då och då. Där lägger man inte någon större vikt vid en liknande händelse då ingen skada har skett eller rapporterats. Här har vi dock valt en annan väg eftersom det finns ett stort intresse från andra myndigheter, media och privatpersoner kring linfärjan”.
Men att linfärjor på Västkusten skulle vara dåliga på rapportering tonas ner av distriktschef Lars Hahn i Vaxholm:
– Det var jag som pratade med den befälhavaren och tyckte det lät märkligt. Men det verkar vara mer på det personliga planet än hos befälhavare generellt på Västkusten, säger Lars Hahn.
Att vajern är föremål för så många incidenter på leden har gjort att Färjerederiet har börjat projektera för en lösning där dragvajerns djup ökas.
– Det görs för att förbättra säkerheten runt färjan och undvika faror med vattenskotrar exempelvis. Det finns en kombination av okunskap och ignorans av färjan i sundet, så för att bättra på arbetsmiljön för vår besättning tittar vi på en lösning.
Först inför trafikstarten nästa säsong bedömer Lars Hahn en sådan lösning vara på plats.