Skärgårdsstiftelsen räknar med att tillsätta sex nya driftstekniker till årsskiftet. Arbetet pågår också med att skaffa lämpliga arbetsbåtar och andra fordon.
Efter att Skärgårdsstiftelsens nya organisation sjösattes den 1 september fortgår nu arbetet med att bygga upp den. Samtidigt fortsätter de tidigare tillsynsmännen och naturvårdarna som fortfarande är i tjänst arbetet med att slutföra de arbetsuppgifter som återstår.
– Våra jordbrukare fortsätter som vanligt med naturskötseln som ingår i deras arrenden. Efter säsongsstängning minskar skötselarbetet och våra befintliga drifttekniker kan hantera det underhållsbehov som återstår nu under hösten, skriver stiftelsens förvaltningschef Håkan Wakander till tidningen.
Skärgårdsstiftelsen söker sex driftstekniker på heltid till Gålö och Boda vilka ska arbeta med stiftelsens anläggningar på både öar och fastland. Enligt Håkan Wakander är intresset stort för tjänsterna.
– Vi har flera bra kandidater med gedigen erfarenhet, skriver han till Skärgården.
Skärgårdsstiftelsen anställer driftsteknikerna löpande och räknar med att samtliga sex tjänster ska vara tillsatta före årsskiftet.
Nu pågår också arbetet med att planera verksamheten i den nya organisationen. Enligt Wakander kommer man i den att kunna planera alla typer av underhållsarbeten liksom att utföra dem året runt.
– Vilket blir en stor fördel jämfört med det arbetssätt vi lämnar bakom oss, fortsätter Håkan Wakander.
Till förberedelserna hör också att säkerställa tillgången till lämpliga båtar och andra fordon.
– Båtarna ska vara sjödugliga, i olika storlekar och med möjlighet att lasta i varierande grad, skriver Håkan Wakander.
Hur många båtar som stiftelsen har tillgång till idag svarar han däremot inte på. Inte heller när de nya båtarna ska köpas in eller vad de och andra fordon och maskiner beräknas kosta.
I ett pressmeddelande skriver Skärgårdsstiftelsen att många tolkat införandet av den nya omorganisationen som att service och naturvård kommer att bli sämre. Enligt stiftelsen kommer det i stället att bli precis tvärtom. Bland fördelarna med den nya omorganisationen lyfter stiftelsen fram att arbetsplatserna ska bli säkrare, ambitionsnivån ska höjas och att arbetssätten ger mindre personberoende.
Genom att byta ut gamla dass till miljövänliga alternativ ska miljöhänsynen ökas och servicen för besökare förbättras genom nya lösningar för dass och sopor. Samtidigt satsar man på fler stigar, leder och grillplatser.