Det blir allt fler uttrar i Sverige och arten kommer inte längre att räknas som hotad. Samtligt blir det allt färre minkar då de trängs undan av uttern.
Minskningen av jakt och miljögifter ligger bakom ökningen av djuret.
Uttern har sedan 2006 ingått i ett av landets 130 åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper men nu avslutas åtgärdsprogrammet för djuret.
– Vår bedömning är att arten är livskraftig och kan falla ur rödlistan, säger Henrik Thurfjell, organismgruppansvarig, Artdatabanken, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett pressmeddelande.
Forskarna uppskattar att det idag finns omkring 4 000 uttrar som kan reproducera sig. Arbete pågår för att mer exakt kunna beräkna populationens storlek men klart är att uttern spridit sig till nya områden i Göta- och Svealand.
Återhämtningen beror till stor del på att miljögifter som PCB har förbjudits men även åtgärder som vägpassager för däggdjur har bidragit till minskad dödlighet. Även länsstyrelsernas arbete med åtgärdsprogrammen för hotade arter har haft en positiv effekt.
Samtidigt minskar minken i antal vilket kan bero just på att uttern ökar, skriver Natursidan. Sambandet har inte undersökts i Sverige men det finns studier från andra länder som tyder på att uttern konkurrerar ut minken. Minkforskaren Sara Persson vid SLU säger till Natursidan att minken inte kommer att försvinna bara för att uttern ökar men att minken förmodligen kommer att välja andra typer av bytesdjur än uttern.
Även i Norge märks trenden med ökande antal uttrar och färre minkar vilket anses leda till en mer positiv situation för havsfåglarna.