
Välkommen, hälsar en sten på grusgången utanför dörren högst upp, näst längst bort i lägenhetshuset i grått trä på Stämmarsundsbacken. När dörren öppnas dansar förmiddagssolen in genom de stora nyputsade fönstren i vardagsrummet som är i öppen planlösning med köket. Nico viftar på svansen. De vita köksluckorna blänker.
– Vill du ha kaffe?
Madicken Borg, 24, Jesper Karlsson, 31, och hunden Nico har bott på Blidö i en vecka. Blidö följer samma utveckling som många andra öar med en sjunkande befolkningsmängd och hög medelålder, visar statistik från SCB. Därför är det närmast unikt att komma hem till ett ungt par som inte har någon som helst koppling till ön, men ändå tagit steget att flytta hit permanent.
– Det var som att vinna jackpott. En trea till rimligt pris, på vackra Blidö, säger Madicken.
Hon är uppvuxen i Norrtälje och Rimbo, medan Jesper kommer från Upplands Väsby. I flera år har de hyrt Madickens pappas hus i Rimbo. Hon pendlade till jobbet i Norrtälje, Jesper pluggade till undersköterska hemifrån och jobbade extra på ett äldreboende i Norrtälje.
– Det är sådan bostadsbrist. Det är jättesvårt om man inte stått i kö sedan man var fem och jag har inte haft avsikten att bo i Rimbo resten av livet. Pappa var en ängel som lät oss hyra hans hus så länge vi behövde. Men det blir mer på riktigt att ha något eget, säger Madicken.
Jesper har länge haft morgonrutinen att skanna av lägenhetsannonser direkt när han vaknade. Han har framförallt letat hos oberoende hyresvärdar, men ofta mötts av någon typ av intern kö och aldrig fått napp. I december dök de plötsligt upp – 12 helt nybyggda hyresrätter på Blidö, utan något kösystem och färdiga att flytta in i. De två pratar nästan i munnen på varandra när de beskriver hur de fick hyreskontraktet.
– Jag hittade annonsen på Blocket och slängde mig på telefonen. Vi var tredje sällskapet som kontaktade värden. Jag frågade om det gick bra att komma och titta till helgen, säger Jesper.
– Sedan insåg vi att de går verkligen åt. Jag sa till min chef att jag måste åka. Nu.
– När vi kom hit var det wow. Nytt och fräscht.
– Och omgivningen, så nära vattnet! Vi var helt lyriska.
– Vi gillar att vara ute mycket med hundarna, vi är ofta hundvakt, det var perfekt.
De tackade ja direkt. Kontraktet skrevs den 20 december, veckan efter de tittade på lägenheten. Flyttlasset gick första februari. I dagsläget finns bara ett fåtal lägenheter kvar.
Var det ett svårt beslut?
– Nej! Jag var lite nervös över det praktiska med färjorna för jag är morgontrött. Men de går ju jätteofta. 77:an har blivit helt sjuk. Det som tog 20 minuter när jag gick i skolan tar nu 30. Härifrån tar det 40 minuter, så det är knappt någon skillnad, säger Madicken.
Helt obekant var inte ön för dem. Jesper har fikat på bageriet som inte längre är öppet och Madicken har varit en del på Blidö i jobbet som trädfällare. Men ingen av dem har familj eller vänner här sedan tidigare.
– Jag har ju bott i Norrtäljeområdet hela mitt liv så det klart man vet var det ligger. Men jag har fått bilden av att det är ett sommarparadis, säger Madicken.
Den bilden ändrades snabbt då Jesper skrev på en lokal Facebooksida innan flytten. Många Blidöbor välkomnade dem till ön och berättade vad som finns att göra.
– Vi fick ett väldigt bra mottagande. Vi ska fika hos grannarna som kan berätta mycket, säger Jesper.
– Jag blev jätteglad, vi trodde aldrig så många skulle höra av sig. Jag är väldigt nyfiken på öns historik, säger Madicken.
Under första veckan har de hunnit låta Nico nosa runt kyrkan, fårhagarna i Källviken och tagit promenader vid vattnet i Stämmarsund. Här finns båtplatser, har de redan noterat. Tankarna går om att skaffa en båt då båda gillar att fiska.
– Då öppnar sig säkert ännu mer möjligheter. Vi kan inte så mycket om båtar så vi kommer ju behöva hjälp. Det handlar bara om att lära känna folk. Och jag kan kanske hjälpa till med trädgårdsskötsel, säger Madicken.
Har ni tänkt på att ni gör tvärtemot vad statistiken säger som flyttar hit?
– Nej. Vi ser inte så mycket problem. Jag kan inte förstå att folk flyttar härifrån, säger Madicken.
– Det är inga problem, det är bara att skriva på Facebook om man undrar något, man får alltid svar. Jag märkte det även på Ica, servicen och bemötandet är helt annorlunda, familjärt. Alla verkar så glada och trevliga, säger Jesper.
De ser på sig själva som Blidöbor på lång sikt.
– Vi har pratat om framtiden och barn. Jag kan bo här länge, så känns det nu. Det här var en dröm som gick i uppfyllelse. Vi blir ju retade av vännerna som kallar oss pensionärsparet, skrattar Madicken.
Ser ni några utmaningar?
– Det är det här med färjorna. Ön är mer utsatt för väder och vind. Om färjan inte går blir man strandad, säger Madicken.
– Därför är det bra att jobba på ön, kontrar Jesper.
Han är färdigutbildad i mars och den sista praktiken ska han göra på Blidös och Bergshamras vårdcentraler. Han har redan börjat jobba extra på äldreboendet Blidösundsgården. Förhoppningsvis kan han börja på heltid när utbildningen är klar.
– Tanterna blev jätteglada att se en ung kille och att jag flyttat hit.
Nu funderar han på en cykel för att ta sig de två kilometrarna till jobbet.
– Jag ser fram emot att få se hur naturen ser ut i sommar. Hur det är att bo så nära havet, säger han.
Madicken kommer fortsätta pendla in till sitt jobb som fastighetsskötare där hon gör allt från att skotta snö till att städa trappor.
– Jag var ogräsansvarig förra säsongen. Det låter kanske inte så upphetsande men det är kul. Det är 45 föreningar så det är ganska mycket ogräs. Vi bryter verkligen könsnormen. Jag kommer hem och luktar sågspån och Jesper är hemmafru och pluggar till undersköterska, skrattar hon.
Jesper skrattar åt att bli kallad hemmafru.
– Vi är lite motströms vi, säger Madicken.
– Vi är ju det! säger Jesper.