
Att införa fiskefria områden är en bra åtgärd för att stärka bestånden av hotade arter som torsk, det visar en ny studie.
Enligt en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet är införandet av fiskefria områden på platser med högt fisketryck effektiva åtgärder för att stärka fiskbestånden. De positiva effekterna gäller både för områden där yrkesfisket dominerat och områden där fritidsfisket står för det mesta av fångsterna.
Ett av de områden som varit fredade är Lännåkersviken på Gålö, ett viktigt lekområde för rovfisk och en plats som tidigare haft ett omfattande fritidsfiske. Resultatet visar att särskilt gösen ökat, däremot påverkades abborren inte alls. Forskarna förklarar det med att skarvar tagit mycket abborre.
– Trots den korta utvärderingsperioden på cirka fem år så ser vi en tydlig återhämtning hos målarterna. Det blir mer fisk helt enkelt, vilket också visar att fisket på de här bestånden tidigare varit så omfattande att det påverkat både antalet fiskar och storleken på fiskarna, säger Ulf Bergström, forskare vid SLU aqua i ett pressmeddelande.
Yrkesfiskaren Anders Jansson på Björkö, en bit utanför Gålö, är inte lika övertygad.
– Jag tittade på siffrorna för Lännåkersviken och det var väldigt liten skillnad. Det är bra att inte fiska ohämmat under leken, men i säkert tusen år har det fiskats mer i de här fladerna än det gör nu, det visar på att det är andra orsaker än fiskeuttagen som har skapat beståndsminskningen. Skarvar och sälar inte minst och miljön.
Trots allt är Anders Jansson inte helt missnöjd med rapporten.
– När man fiskar lagom mycket så svarar det med en ökad tillväxt. Det går att fiska utan att sätta förbud. De har dragit en ganska bra slutsats, att förbudet i sig kanske inte gör att det blir så mycket mer fisk, men om det finns ett överfiske då är det bra.