
I förra veckan meddelade kammarrätten i Stockholm att man avslår Stockholms ornitologiska förenings överklagan av länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på skarv förra året. Därmed sätts ett prejudikat för framtida jakt.
För ett drygt år sedan beslutade länsstyrelsen i Stockholm att delvis medge Stockholms läns fiskarförbund ansökan om skyddsjakt på skarv. Beslutet överklagades av Stockholms ornitologiska förening (Stof) och ärendet har sedan dess prövats både av Naturvårdsverket och förvaltningsrätten, vilka avslog överklagan. Förra veckan meddelade även kammarrätten att man avslår överklagan. Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson säger att beslutet nu öppnar för fortsatt skyddsjakt på skarv.
– Det är ett ledande beslut för framtida skarvförvaltning. Länsstyrelsen kommer nu inte att ha några problem att fatta likadana beslut eftersom det har överprövats i högre instans och funnits juridiskt korrekt. Hade kammarrätten kommit fram till ett annat beslut hade det inneburit stora problem.
Det beslut som rätten har prövat medgav en begränsad jakt i vissa fredningsområden för fisk, vid utsättningsplatser och i närheten av fiskeredskap och fiskodlingar. Totalt handlade det om 675 skarvar som fick skjutas. Tidigare år har länsstyrelsen beviljat en betydligt mer omfattande jakt, vilka i varierande grad stoppats av Naturvårdsverket. Enligt Henrik C Andersson innebär domstolens beslut inte nödvändigtvis att en mer omfattande jakt tillåts i framtiden.
– I juridisk mening säger beslutet ingenting om det.
Stof menar i sin överklagan att dokumentation som visar på en allvarlig skada på fisket saknas. Rätten håller med om det men hänvisar till EU-kommissionens vägledning kring fågeldirektivet som tillåter viss jakt även om allvarlig skada inte går att belägga.
– Det är den vägledningen jag tjatat om i så många år men det är ingen som läst den tidigare. Där står det jättetydligt att det inte behöver i varje enskilt fall finnas detaljerad dokumentation. Det räcker med indicier eller att man befarar allvarlig skada, säger Henrik C Andersson.