
Drygt 260 personer kom för att lyssna och delta i en diskussion om Vaxholms framtid i förra veckan. Temat var de många byggplaner som just nu finns i kommunen. Förhoppningen är en kursändring om byggplanerna och en komplettering till stadens bevarandeplan.
Närmare 40 byggprojekt som ska stå klara år 2030 finns just nu inom Vaxholms kommun. Det oroar medlemmar ur en rad föreningar som tillsammans medverkade i ett möte i Norrbergsskolans aula i förra veckan. Föreningarna var Företagarna Vaxholm, Naturskyddsföreningen, hembygdsföreningen, nätverket Vaxholms vänner, Folkinitiativet samt Konstnärsföreningen Redutten.
Inbjudna var Stephan Fickler från Svenska byggnadsvårdsföreningen, liksom Haningepolitikern Carin Flemström (S), som har arbetat intensivt med att styra om den planerade utvecklingen av ett annat skärgårdssamhälle, Dalarö. Flemström beskrev hur föreningen Dalarö vänner jobbade för att få henne och övriga politiker att tänka om kring de ursprungliga byggplanerna. Liksom om hur skisser på tunga betongkolosser på olika sätt kan göras förföriska och därmed riskera ”gå under radarn”.
Lasse Zackrisson, en av initiativtagarna till träffen, sa:
– Byggprojekten kommer att förändra stadskaraktären på väldigt kort tid. Det blir en sjöstad med större hus än vad vi är vana vid här, inte längre en charmig skärgårdsstad.
Stephan Fickler varnade för hur lätt det är att förstöra en unik miljö genom att inte anpassa nybyggnation till befintlig bebyggelse. Där har bland annat material och skala stor betydelse. Han pekade även på hållbarhetsaspekten:
– Hur mycket man än pratar om det så byggs det inte hållbart i dag. De gamla husen, som Norrbergsskolan, är robusta, de kommer att stå kvar om de sköts om. Men i stället river man och bygger nytt, med byggteknik som inte går att underhålla på långt när samma sätt som hos gamla hus, säger Stephan Fickler.
Även varumärket Vaxholm får problem:
– Varumärket förstörs när man bygger slätstrukna hus som inte tar fasta på särarterna med skärgårdsstaden. Här rivs hus med regional prägel, som trähus från 1800-talet. I stället byggs det storskaligt. Kortsiktigt ger det bra ekonomi, men långsiktigt blir det negativt då stadens karaktär försvinner.
Sten Wickström från Vaxholms vänner betonade:
– Vissa av miljöalliansens byggnadsprojekt är mer kritiska. Att riva Norrbergsskolan och bygga 300 bostadsrätter på skolgården är kanske det värsta övergreppet. Men andra tilltag är minst lika illa och i strid med både lokal kulturmiljö och riksintressen. Några sådana trista exempel är Kullö Terrass, Stadsgatan, Pålsundsstrand, Rindö Smedja, Campusskolan och Skutvikshagen.
Vaxholms vänner har även uppvaktat länsstyrelsen och bett om hjälp att skapa en kulturinventering för staden, med intentionen att få med den i bevarandeplanen. Lasse Zackrisson säger:
– Länsstyrelsen har lovat bidra med 200 000 kronor, om kommunen bidrar med lika mycket.
Ett medborgarförslag kommer nu att utarbetas för att få inventeringen till stånd.