Stefan och Victoria Fallenius är bosatta i Österrike sedan tre år men har nu valt att uppfylla en dröm och starta ett mikrobryggeri på Ljusterögården Kårboda som har anor från 1700-talet.
Victorias pappa är från Österrike och i tre års tid har paret varit bosatta där. Under samma period har Stefan lagt mycket tid på sitt jobb på ett bryggeri där han lär sig brygga öl. Samtidigt har en idé växt fram om att starta ett eget mikrobryggeri hemma på gården i Sverige.
– Jag jobbar på det bästa hantverksbryggeriet i Österrike. Bryggeriet har ett väldigt nära samarbete med en lokal restaurang och gillar att finna bra kombinationer mellan mat och dryck. Det är ett koncept vi kommer efterlikna på Kårboda gård då vi kommer brygga öl i samråd med restauranger och deras menyer, säger Stefan.
Bygget av mikrobryggeriet påbörjas i sommar och planen är att det ska stå klart våren 2025.
– Ljusterö är en av skärgårdens stora öar som i förhållande till sin storlek inte erbjuder så jättemånga utflyktsmål. Vi tror att det finns ett behov hos både öbor och sommargäster av fler alternativ till aktiviteter på ön, säger Victoria.
Gården har anor från 1700-talet men ladugården på tomten är en nyare byggnad, vilken nu ska förvandlas till mikrobryggeriet. Därtill planerar paret att bygga en gårdsbutik. När bygget är klart är vänner i branschen, från bryggerier i Österrike, Tyskland och Sydtyrolen, inbjudna att besöka gården och konsultera mikrobryggeriet. Därefter ska den första bryggningen göras.
– Vi kommer brygga cirka fem olika sorters öl som alltid kommer finnas i vårt sortiment, bland annat lager, IPA och stout. I och med att vi har en gård och ungefär 100 hektar mark så vill vi även jobba med vad naturen ger och till hösten funderar vi på att göra en öl på till exempel granskott, säger Stefan.
En av utmaningarna med att ha ett mikrobryggeri är försäljning och vinst. I Sverige måste de sju närmsta Systembolagen till ett mikrobryggeri köpa in deras öl, samtidigt måste mikrobryggerierna köpa tillbaka ölen om den inte säljs.
– Systembolaget har sin roll men vi kommer främst fokusera på att distribuera ölen genom samarbete med restauranger och skärgårdskrogar, säger Victoria.
Stefan och Victoria hoppas på att bidra till att fler kommer vilja besöka Ljusterö.
– Vår tanke är att skapa ett utflyktsmål som är inbjudande och lokalt förankrat. Vi kommer att ha ölprovnigar på mikrobryggeriet och även erbjuda mindre event i slutna sällskap, säger hon.
Text: Sissel Waering