
Svenska Båtunionen, SBU, med 900 båtklubbar och 170 000 medlemmar, byter åsikt om den nya sjöfyllerilagen och förordar att den behålls i nuvarande skick.
– Att köra båt är ungefär som att köra bil även om det inte riktigt är samma sak, säger Christer Eriksson, ordförande för SBU.
Sedan den nya sjöfyllerilagen infördes 2010 har SBU varit kritisk till den. Så sent som i september förra året kommenterade man tillsammans med Svenska Kryssarklubben utredningen av lagen. Bland annat skrev SBU då att det inte finns någon statistik som visar att införandet av 0,2-promillegränsen ökat sjösäkerheten. Men i år, i sitt remissvar om lagen, skriver SBU istället ”Det är svårt att säga vad som gjort att dödsolyckorna i samband med båt har minskat och med detta som argument tillstyrker SBU-utredarens förslag”.
SBU:s ordförande Christer Eriksson förklarar varför man kovänder i frågan:
– Därför att vi inte tror på att ha den debatten då folk kommer att diskutera att SBU förordar alkohol på sjön.
Om jag läser rätt skriver du att ni vill ha kvar lagen eftersom det inte kan styrkas att den gör nytta?
– Vi har inga belägg för att säga det ena eller andra men det är inte så motsägelsefullt som du påstår. Jag hänvisar till vårt remissvar till 100 procent, säger Christer Eriksson.
Magnus Forsman som arbetat i båtbranschen i 25 år och årligen har 300 gångtimmar med sina båtar har varit medlem i SBU sedan 2005.
– Som medlem är jag besviken över att SBU:s ledning tolkar sina medlemmars vilja så konstigt. Eller så har han inte velat tolka vad medlemmarna vill utan är färgad av en egen åsikt, säger Magnus Forsman.
I kommentaren från september 2019, som till stor del bygger på statistik och slutsatser som tagits fram av Hugo Tiberg, professor emeritus i sjörätt, skriver SBU: att antalet dödsfall i fritidsbåtsolyckor minskat beror på ett målinriktat och intensivt sjösäkerhetsarbete och inte på införandet av promillegränsen.
Litar ni inte på professor Tibergs forskning längre?
– Det uttalar vi oss inte om. Det vi säger är att förändringen från 0,2 till 0,5 promille skulle göra skillnad plus det psykologiska. Att köra båt är ungefär som att köra bil även om det inte riktigt är samma sak. Med snabba båtar och unga förare vore det inte bra om man höjde den gränsen i dagens Sverige, säger Christer Eriksson.
Magnus Forsman däremot anser inte att bil- och båttrafik kan jämföras.
– De flesta som säger sådana saker har aldrig varit ute med båt och vet inte vad de pratar om, säger han.
Magnus Forsman kommer att ta upp SBU:s nya hållning i frågan med sin båtklubb.
– Varför ska vi stå bakom det här, frågar han sig.
Enligt Christer Eriksson känner han inte till att SBU:s båtriksdag tidigare förordat att organisationen ska jobba emot lagen men tillägger:
– Den gamla styrelsen hade en lite annan uppfattning än den nuvarande men vi har inte fått någon intern kritik för det.