
Den föreslagna förändringen i farleden mellan Landsort och Södertälje får nu massiv kritik från sakägare i området.
I måndags gick tiden ut för att inkomma med yttranden mot den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som Sjöfartsverket tagit fram kring den nya Landsortsfarleden. I den har bedömningen gjorts att farleden endast kommer ha en marginell påverkan på miljön.
Arbetsgruppen Havsörnen som representerar cirka 700 sakägare – fastighetsägare och fiskerättsinnehavare – längs kusten där farleden ska gå, har nu i ett yttrande framfört skarp kritik mot både leden i sig såväl som mot MKB:n.
– Det är väldigt konstigt att vår regering säger att Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet, och så satsar man samtidigt flera hundra miljoner skattepengar på att bygga ut en farled och öka tonnaget från 400 000 till 1,7 miljon kubik olja, säger Susanna Ekströmer, samordnare för gruppen.
Man menar bland annat att MKB:n inte visar på behov av större fartyg i farleden jämfört med idag, att farledsbågarna inkräktar på riksintressen för naturmiljö som utrotningshotade fisk- och fågelarter samt att buller och erosion inte utretts till fullo.
– Den är väldigt grund, man har bland annat inte tittat på effekterna från svallvågor, och inte heller tagit relevanta sedimentsprover.
Susanna Ekströmer förnekar inte att man också har egenintressen i frågan:
– Självklart har vi det. Det kommer att påverka många fritidsfastigheter, bryggor och fiskevatten i närheten.
Nu vill man att länsstyrelsen ska återremittera MKB:n.
– Vi hoppas att länsstyrelsen ska tycka att det här underlaget är för dåligt och att de måste gå tillbaka och fördjupa utredningen.
Även Nynäshamns kommun, som beklagar att man inte varit formell remissinstans, har i ett tjänsteutlåtande framfört synpunkter på MKB:n. Bland annat framhåller man riskerna med ett eventuellt oljeutsläpp i Himmerfjärden, oro över hur muddringsarbetet kan påverka dricksvattnet till exempel genom saltvattenintränging och problem med svallvågor vid känsliga naturområden.
På Sjöfartsverket går man för närvarande igenom alla yttranden som inkommit. Enligt Marielle Svan, enhetschef på infrastrukturenheten, kommer man nu att omarbeta MKB:n med hänsyn taget till synpunkterna innan den går vidare till länsstyrelsen.
– Det är förståeligt att de som bor i närheten är oroade. Nu blir det en pedagogisk uppgift för oss att kommunicera hur det faktiskt är tänkt att bli.
I fredags överlämnade Trafikverket förslaget till nationell plan för transportsystemet för 2018-2019 till regeringen. I den pekas den nya Landsortsfarleden ut som en prioriterad åtgärd med en investeringsram på 133 miljoner kronor.