Deltagarna i Österåkers skärgårdsråd är frustrerade. Deras förslag kommer aldrig vidare till beslutsfattande organ, anser de. Om två veckor hålls ett möte där rådets framtid ska diskuteras.
Österåkers skärgårdsråd ska fungera som en remissinstans till nämnderna i frågor som berör skärgården. Men det fungerar inte, enligt flera ledamöter. Per-Oskar Eriksson (S) från Ingmarsö är förtroendevald i skärgårdsrådet. I början av året gick han igenom kommunstyrelsens och alla nämnders beslutsprotokoll från 2012.
– Jag ville kolla vad det vi hade talat om och föreslagit på skärgårdsrådet tog vägen, men jag hittade det inte någonstans.
Därför ifrågasätter han nu om skärgårdsrådet har någon funktion som gynnar skärgården.
– Det finns ju ett program, med det händer liksom ingenting i realiteten. Rådet blir bara ett sätt att hålla skenet uppe för kommunen. Lise-Lotte Johansson från Äpplarö representerarMellanskärgårdens Intresseförening i rådet. Hon håller med om Per-Oskar Erikssons kritik.
– Det är färdiga agendor på mötena som inte har något att göra med våra önskemål. Enligt Lise-Lotte Johansson får de inte heller någon information innan mötena så att de kan förbereda sig.
– Vi är alla egna företagare som tar av vår arbetstid för att vara med. Det minsta kommunledningen då kan göra är att lyssna på de frågor vi har och berätta var vi kan vända oss vidare.
På ett möte den 14 maj kommer rådet att träffas på Finnhamn för att diskutera dess framtid och riktlinjer.
– Jag hoppas att vi kommer att komma fram till något som vi tycker är bra. Om inte, så får vi se vad vi gör då, säger Lise-Lotte Johansson.
Michaela Fletcher Sjöman (M) är ordförande i skärgårdsrådet, men eftersom hon är sjuk svarar Christina Funhammar (M), som är ersättande ordförande, på kritiken.
– De frågor som de vill ska tas upp gör det. Däremot tar det generellt väldigt lång tid att ta ett beslut och många förstår inte det. En kommun fungerar inte som ett företag.
Christina Funhammar påpekar också att skärgårdsrådet är ett råd och inget beslutande organ.
– Jag vet att deras ärenden kommer upp i diskussioner i Åkersberga, men många av dem vävs in i andra ärenden och kommer inte upp som en enskild fråga.