
Det är tveksamt om sjötrafikrådet och referensgruppen hinner komma igång innan sommaren men deras synpunkter kommer att vägas in i arbetet med den kommande upphandlingen, lovar Jan-Olov Sundström (M).
– På det här sättet tycker vi att vi har tillgodosett de önskemål som har framförts.
När upphandlingen av skärgårdstrafiken havererade lovade trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) att ett särskilt sjötrafikråd skulle inrättas. Detta för att ”stärka skärgårdsbornas möjlighet till insyn och påverkan på sjötrafiken”. Det var i september förra året men sen blev det tyst – ända till i slutet av april i år, då företrädare för allianspartierna i landstinget, i en artikel på Skärgårdens debattsida, berättade att det utlovade sjötrafikrådet nu är på gång. Dessutom ska en särskild referensgrupp bildas.
– Till den tänkte vi bara bjuda in några få, framför allt intresseorganisationer typ Siko, Trafikantföreningen, Företagarna skärgården och Skärgårdsstiftelsen, berättar sjötrafikberedningens ordförande Jan Olov Sundström (M).
Sjötrafikrådet däremot, blir ett öppet organ dit alla som känner sig berörda är välkomna. Intresseorganisationer, kommuner, entreprenörer och allmänhet. Sundström jämför sjötrafikrådet med de samrådsmöten som nyligen genomförts i syfte att samla in synpunkter inför den kommande upphandlingen. Möten som fick en hel del kritik.
– Det ska förstås skötas på ett helt annat sätt. För det första ska man vara ute i tid när man informerar och bjuder in. Och så ska man se till att de genomförs på platser dit folk kan ta sig.
Rådet ska mötas två gånger om året, en gång på våren och gång på hösten.
– Men det kan bli oftare om det krävs.
Vid upphandlingar får sjötrafikrådet formell status som samrådsorgan. Rådet administreras av trafikförvaltningens tjänstemän medan referensgruppen administreras av sjötrafikberedningen, som består av politiker.
– Men sjötrafikberedningen har också ett ansvar för att fånga upp det som sägs i sjötrafikrådet, det kommer att skrivas rapporter därifrån, säger Sundström.
Sjötrafikberedningen är inget beslutande organ men bereder ärendena åt trafiknämnden, där besluten fattas. Med den här organisationen kommer sjötrafikberedningens roll att tydliggöras, menar Sundström.
– Sjötrafikberedningen blir navet i processen innan ärendena beslutas i trafiknämnden.
Kommer entreprenörer och operatörer att ingå i referensgruppen?
– Det har vi inte tagit ställning till. Det är en fråga som diskuteras men jag kan inte ge nåt besked om det.
Hur ofta referensgruppen ska träffas är heller inte fastlagt och det är tveksamt om gruppen och rådet hinner komma igång innan sommaren.
– Men det är i varje fall inom en nära framtid, säger Jan Olov Sundström och tillägger att de naturligtvis är välkomna till de samråd som arrangeras.
Kommer rådet och referensgruppen att hinna göra avtryck i arbetet med den kommande upphandlingen?
– Ja, det kommer de att hinna. Det är naturligtvis tanken.
Att det tagit sån tid att få sjötrafikrådet på plats beror enligt Sundström på att det har varit svårt att hitta en modell där man släpper in utomstående aktörer utan att man släpper ifrån sig ansvaret.
– Det är trots allt landstingets sjötrafik, det är vi som finansierar den, driver den och sköter den. Vilka roller ska andra ha i det? Det är vi som har ansvaret och det kan man inte släppa ifrån sig. Men på det här sättet tycker vi att vi har tillgodosett de önskemål som har framförts.
Upphandlingen ska godkännas av politikerna
Förfrågningsunderlaget som ska ligga till grund för den kommande upphandlingen av skärgårdstrafiken kommer att passera politikerna i trafiknämnden för godkännande. Det beskedet ger nu Moderaterna.
Såväl oppositionen som partier inom alliansen har länge krävt att förfrågningsunderlaget ska godkännas av landstingets trafiknämnd innan det läggs ut för anbudsgivning. Tidigare har trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) avfärdat kravet – men nu backar Moderaterna.
– Förfrågningsunderlaget ska passera trafiknämnden, meddelar sjötrafikberedningens ordförande Jan Olov Sundström (M).
I förfrågningsunderlaget definieras vad det är som ska upphandlas. Formellt räcker det med att underlaget godkänns av förvaltningschefen, men om politikerna i trafiknämnden vill så kan de besluta att det ska godkännas av dem innan upphandlingen startar. Det gjordes inte vid den förra upphandlingen, som i stället avbröts i ett senare skede när själva tilldelningsbesluten skulle fattas.
[…] Läs hela artikeln där sjötrafikberedningens ordförande Jan-Olov Sundström (M) intervjuas här. […]