
När – och hur - kommer resultatet av folkomröstningen om Värmdös skolorganisation tolkas? Det är frågan som oppositionen nu ställer sig. Koalitionen tänker avvakta med tolkning av resultatet till efter kommunalvalet i höst, och säger att man inte har för avsikt att göra någon ny utredning av skolorganisationen.
Kommunfullmäktige i Värmdö beslutade i höstas att en kommunal folkomröstning ska genomföras kring utredning om, liksom genomförande av en ny skolorganisation. Upprinnelsen var den omstridda omorganisationen av skolan förra året som många menade var dålig grundad och förankrad.
Protesterna resulterade i ett folkinitiativ med cirka 3 800 insamlade namnunderskrifter. Rubriken löd: ”Begäran om folkomröstning om en ny skolorganisation i Värmdö”, med formuleringen: ”Jag vill att Värmdö kommun tar fram en ny skolorganisation med berörda föräldrar, lärare och kommunens nämnder. Meningen är att den nya skolorganisationen ska förankras och beslutas med största möjliga majoritet”.
Att det blir en folkomröstning är klart, omröstningen sker den 25 maj, samtidigt med valet till EU-parlamentet. Men hur och när tolkningen av resultatet ska göras är däremot oklart. Svaren från den styrande koalitionen är nämligen vaga. För att få svar yrkade oppositionen nyligen, att hanteringen av folkomröstningens resultat avgörs senast under fullmäktige i augusti i år. Ett yrkande som avslogs med minsta möjliga marginal, rösterna 25 mot 24. Oppositionsrådet Annika Andersson Ribbing (S) säger:
– Vi ville att alla Värmdöbor skulle få veta innan valet var partierna står. Det är gott om tid till augusti att analysera, fundera och ta fram förslag till beslut som effekt av valresultatet. Men jag kan bara tolka det som att koalitionen vill ha frihet att hantera frågan som de vill efter valet, säger hon och fortsätter:
– Det enda klädsamma hade varit att medborgarna fått besked om hur de olika partierna ser på frågan.
Kommunalrådet Monica Pettersson (M) menar att augustisammanträdet ligger för tidigt för att kommunstyrelsen ska hinna ta ställning till resultatet. Kommunstyrelsen, menar hon, måste bestämma inriktning innan fullmäktige.
– Men det är klart man kommer att lyssna på vad omröstningen säger.
Är det rätt att medborgarna ska gå till val i höst utan att veta vad ni tänker göra med resultatet?
– Det kommer ändå att speglas vad vi tycker. Vi är positiva till folkomröstningen och tycker att folkinitiativet har gjort ett fantastiskt arbete.
Så vad är problemet?
– Vi har skapat en skolorganisation redan som vi tror på, och som vi kommer att utvärdera. Men det hade vi gjort oavsett.
Så resultatet i folkomröstningen spelar ingen roll?
– Det folkinitiativet vill är att utreda en ny skolorganisation, och det har vi inte riktigt tänkt oss. Men utveckla den har vi i alla fall tänkt göra, säger Monica Pettersson.
FAKTA
• Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige ta ställning till ett folkinitiativ om folkomröstning om minst 10 procent av de röstberättigade kräver detta genom en namninsamling. Kommunfullmäktige beslutar om datum för folkomröstningen och om hur frågan och svarsalternativen ska formuleras. En kommunal folkomröstning är rådgivande, inte beslutande.