En delmängd av avloppsvatten från omkring 200 fastigheter vid Långvik på Ingarö kan ha läckt ut i marken under en tioårsperiod innan det upptäcktes och åtgärdades i förra veckan. Det är ännu oklart hur stora volymer som läckt ut i markerna.
Enligt uppgift ska en fastighetsägare i området redan för tio år sedan lagt märke till förändringar i marken där en tryckledning inom avloppsnätet var trasigt men först i förra veckan slog han larm till Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag, BLAAB, som svarar för drift och underhåll av avloppsnätet.
– När vi blev uppmärksammade på att det var en läcka åtgärdade vi det så fort vi kunde, säger Kjell de Meijere, vd för BLAAB.
Hur stora volymer som läckt ut och kontaminerat marken är i dagsläget oklart.
– Vi håller på att göra den beräkningen för att rapportera det till kommunen, fortsätter Kjell de Meijere.
I samband med att arbetet påbörjades leddes avloppsvattnet bort från skadepunkten genom att bräddas från närliggande pumpstation.
– Det var för att inte smitta intilliggande vattentäkter. Tyvärr går avloppsvattnet ut i Säbyviken, säger Kjell de Meijere.
BLAAB vet ännu inte hur mycket avloppsvatten som bräddats men man uppskattar att det kan vara upp till 4 kubikmeter under ledningsarbetet. Detta ska rapporteras till Värmdö kommun.
När skadan på avloppsledningen skulle åtgärdas skadades den intilliggande vattenledningen varför 35 fastigheter i området blev utan dricksvatten.
Enligt Kjell de Meijere är avloppsnätet i området cirka 50 år gammalt och dessutom dåligt installerat.
– Sen har tidens tand gnagt på det, säger han och tillägger att även installationen av vattenledningarna är bristfällig.
– Istället för att täcka med bra material har man lagt dit sprängsten och en sådan föll över vattenledningen och krossade den, säger Kjell de Meijere.
Efter att avloppsledningen lagats åtgärdades även dricksvattenledningen som sedan renspolades från det inläkta avloppsvattnet. I väntan på resultaten från provtagningar rekommenderas fastighetsägarna i närområdet att tills vidare koka dricksvattnet.
Stiftelsen BalticSea2020, som arbetar för att vända den negativa utvecklingen i Östersjön, har sedan 2012 genomfört flera åtgärder för att förbättra vattenmiljön i Säbyviken.