
Sedan några år tillbaka har Föreningen Stämmarsunds ångbåtsbrygga, FSÅ, planerat att renovera och bygga ut bryggan vid Stämmarsund, ett arbete som dragit ut på tiden. Nu har istället en annan förening i området påbörjat en renovering.
Det många turerna kring renoveringen av Stämmarsunds ångbåtsbrygga fortsätter. Ursprungligen var det tänkt att renoveringen skulle vara klar till sommaren 2018. Arbetet skulle genomföras av den då nybildade, ideella, föreningen Stämmarsunds ångbåtsbrygga genom ett markupplåtelseavtal med fastighetsägaren Tomttjänst i Roslagen AB. Projektet har dock överklagats i flera omgångar vilket lett till förseningar. Just nu ligger ett ärende om vattenverksamhet hos mark- och miljödomstolen. Om domstolen dömer till fördel för föreningen kan renoveringen starta i höst.
Nu har en annan förening, Bevara ångbåtsbryggan Stämmarsund, BÅS, gjort enanmälan hos länsstyrelsen om vattenverksamhet för att renovera bryggan. Föreningen har fått en offert från ett företag och hoppas kunna slutföra alla arbeten redan till sommaren.
– FSÅ har hållit på sedan 2017, vi tycker inte de kommer någonstans. De har fortfarande inte rådighet över bryggan, säger Rolf Blomberg ordförande i BÅS, som representerar en samfällighet med över 40 fastigheter i området.
I januari i år var Lantmäteriet klar med en förrättning för att fastställa gränserna runt bryggan. Lantmäteriet fastställde en gräns från 1931 vilket gjorde att samfälligheten förlorade 300 kvadratmeter mark kring bryggan till Tomtjänst i Roslagen AB. Lantmäteriet berörde dock aldrig frågan om rådighet över själva bryggan.
– Vi tycker inte att det håller alls. Samfälligheten har både byggt och renoverat bryggan tidigare. Samfälligheten bildades 1850 för att säkra tillgången till vattnet för boende här, nu har man skurit av marken som bryggan ligger på, själva anledningen till att samfälligheten bildades, säger Rolf Blomberg.
Enligt Rolf Blomberg så har föreningen hittat en entreprenör som kan renovera bryggan för 450 000 kronor, förutsatt att pollarna inte underkänns. I så fall hamnar man på omkring 900 000 kronor.
– Det skulle ändå vara hälften av vad FSÅ säger att man behöver. Vi vill visa på att det finns en lösning som är billigare och snabbare än deras.
Enligt Rolf Blomberg så har man ännu inte löst finansieringen av bryggan.
När Skärgården ringer upp Lennart Fridh i konkurrerande föreningen FSÅ känner han inte till den andra föreningens planer.
– Bryggan ligger på Rudolf Lundin och Tomtjänst AB:s mark. Det finns inga servitut eller några papper som säger något annat. Om de vill få rådighet över bryggan måste de vända sig till domstol. Det finns ingen chans att göra det innan sommaren, säger Lennart Fridh.
Han säger att föreningen redan beviljats 1,8 miljoner kronor i bidrag för renoveringen och att det kan bli aktuellt med en polisanmälan för egenmäktigt förfarande om arbeten påbörjas utan tillstånd från markägaren.
Båda föreningarna vill renovera bryggan, men konflikten handlar om att man inte kan komma överens om hur den ska gå till. FSÅ vill bygga ut bryggan med vinklar på sidan, medan BÅS vill att den ska se ut ungefär som idag. Någon kompromiss har man inte lyckats hitta.