
Normalt sett kan torsk inte föröka sig om salthalten i vattnet ligger under elva promille, men en ny undersökning visar att vissa individer kan ha en fungerande lek redan vid nio promille, vilket gör att det kan finnas fungerande lek norr om Gotland.
Just nu genomför forskare en studie på torsk i Ålands hav. Yrkesfiskare har länge rapporterat om torsk som leker i området, medan forskare har menat att salthalten är för låg för fungerande reproduktion. I den nya studien har forskarna genomfört konstgjord befruktning i olika salthalter av torskrom från Ålandstorskar.
– Normalt sett krävs en salthalt på elva promille i vattnet för att torsken ska kunna föröka sig. I Ålands hav är salthalten 7,5 promille. Vi har inte lyckats få någon befruktning i så låg salthalt, men vi har hittat individer som kan föröka sig vid nio till tio promille. Det betyder att det kan finnas fungerande lek längre norrut än man tidigare räknat med, men inte så långt upp som i Ålands hav, säger Ulf Bergström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Exakt var en eventuell lek kan ske vet man inte.
– Det kan finnas områden norr om Gotland med såna förhållanden, men leken där är i så fall sannolikt inte så omfattande.
Forskarna ska nu sammanställa salt- och syrehalter för att kartlägga områden där fungerande lek kan ske. En annan fråga handlar om varför torsk leker i vatten där ingen befruktning sker.
– Sådana konstigheter kan finnas i naturen. Torskar gillar kalla och djupa vatten. Där är optimala förhållanden för allt utom just för lek. Räcker kanske för en del fiskar för att leka just där, säger Ulf Bergström.
Tidigare förökade sig torsk i Gotlandsdjupet, men det området räknar forskarna med är närmast utslaget idag på grund av syrebrist. Istället anser forskarna att nästan all torsk i Östersjön reproducerar sig i Bornholmsdjupet eller Gdanskdjupet.