En allmän brygga, utökad båttrafik, brandskydd, och en stärkt lanthandel var några av de idéer som diskuterades när länsstyrelsens Ö för Ö kom till Gräskö i förra veckan.
Det två dagar långa mötet mellan representanter från olika myndigheter och Gräsköborna inleddes med ett pass på hemön men fortsatte sedan på Furusund där bättre lokaler fanns att tillgå. Precis som under Ö för Ö:s tidigare sammankomster stod service- och utvecklingsfrågor liksom öbornas önskemål och behov i fokus.
– Det här har varit mycket bra. Vi har hållit på och tjafsat om trafiken i fem år men den här gången känns det som att dörren i alla fall har öppnats på glänt, säger Bissan Ingrid Ericsson från Lilla Gräskö.
Tillsammans med de andra boende på ön har hon länge kämpat för att Waxholmsbåten ska angöra Lilla Gräskö men utan framgång. Att nu få möta landstingets tjänstemän och diskutera saken upplevdes med ens mer hoppfullt. Bissans syster Britta Thalin-Larsson håller med:
– Nu har vi representanter här från länsstyrelsen, landstinget och kommunen. Jag tror att det är möjligt att något händer den här gången, säger hon.
Förutom trafikfrågan kom en rad andra önskemål och förslag upp under mötet. Mest angeläget för Gräsköborna är att en allmän brygga byggs, bland annat för att underlätta för kunderna till Gräskö Handel. I dag måste besökare förtöja utanpå andra båtar vid privata bryggor när de ska handla i butiken.
Även Gräskö Handel var en självklar punkt under diskussionerna. Med mötet i ryggen kommer ägaren Karin Österman nu att utveckla affären.
– Målet är att Gräskö Handel ska vara en servicepunkt och bli ombud för paket, apotek och Systembolaget, säger hon.
Även digitala lösningar, självplock i butiken, bättre öppettider, året-runt-service, och att en förening kan vara huvudman för butiken är idéer som nu kommer att undersökas.
Övriga projekt som Gräsköborna ska driva är att ansluta brandposter till VA-nätet, hålla öns landskap öppet, värna Gräskö skärgårds marina miljö, samt synkronisera den kollektiva båt- och buss-trafiken. På önskelistan står också en gemensam samlingslokal samt fiskrök liksom ett cykelställ vid ångbåtsbryggan.
Om ett år kommer länsstyrelsens Rebecca Berlin och Tomas Norberg att göra en uppföljning för att se hur långt Grösköborna har kommit med sina projekt.