Brygguthyrning, digitala mordhistorier och motionstävling är bara några av förslagen studenter på Södertörns högskola tagit fram med syfte att locka fler turister till Stockholms skärgård.
I kursen management med IT vid Södertörns högskola får studenterna bland annat jobba med att ta fram digitala lösningar som ska stärka skärgården som turistdestination. Idéerna och förslagen från studenterna är många och kreativa. Ett förslag handlar till exempel om att skapa en variant av en svensk klassiker på Möja, döpt till Möjaklassikern. Tanken är att deltagarna tävlar i simning, längdskidåkning och löpning, uppdelade på vår, vinter och höst. Tävlingen knyts ihop med hjälp av en digital applikation. Ett annat förslag handlar om att skapa en app för Utö som ska underlätta för besökare att hitta och ta sig runt på ön. Ett av de mer kreativa föreslagen handlar om att besökare till Sandhamn, genom digital teknik, ska kunna uppleva virtuella rekonstruktioner av händelserna i Viveca Stens romanserie Morden i Sandhamn. Nathalie Westergren ingick i en grupp som undersökte hur privata bryggor på Sandhamn skulle kunna hyras ut till besökare.
– Vi arbetade efter en given utmaning, “Hur kan besökare enklare komma ut och få en bra upplevelse i skärgården?” Vår upplevelse var att det var svårt för gäster att hitta lediga platser att lägga till vid på Sandhamn, samtidigt som många privata bryggor i närheten var lediga. Vi kopierade då Airbnb:s affärsidé och tittade på hur bryggägare utan ansträngning skulle kunna tjäna pengar genom att hyra ut sina båtplatser.
Gruppen tog fram en prototyp till en app där båtbesökare enkelt kan boka plats på privata bryggor.
– I efterhand tror vi själva att det är en kul idé, som kanske går att genomföra, men som inte är applicerbar på så många andra öar. Det är svårt att hitta öar där privata bryggor finns så nära gästhamnen. Men vi tror däremot på tankesättet med delningsekonomi och ett effektivt kapacitetsutnyttjande. Där såg vi potential för skärgården att tjäna pengar, säger Nathalie Westergren.
Lars Degerstedt är lektor i informatik vid Södertörns högskola och kursansvarig.
– Vi jobbar med konkreta lösningar i kursen, inte bara analyser och affärsstrategier. Problemet är att besökare från städerna är vana vid en hög servicenivå med krav på nätuppkoppling, samtidigt som naturen är skärgårdens främsta resurs. Man måste möta turisterna på deras villkor, men där själva upplevelsen kanske inte behöver vara digitaliserad.