Kulturministern stod på gästlistan när det nyöppnade museet Hamn firade årsdagen av sin inspirationskälla – det historiska slaget vid Stäket den 13 augusti 1719.
– Jag har spenderat tjugo somrar på Ingmarsö och jag har hört berättelserna om rysshärjningarna. Det sätter en extra knorr på besöket i dag, sa kulturministern, som också anmärkte på hur dåliga många kommuner är på att söka EU-pengar.
Museet Hamn firade årsdagen av det historiska slaget vid Stäket 1719 med blåsinstrument och slagverk som hördes ändå upp till Fisksätra station. Slaget är inspirationskällan till det nyöppnade museet som är Sveriges första slagfältsmuseum.
Intill byggnaden vid vattnet lyssnar en folksamling till Västmanlands Hemvärnsmusikkår. Museichefen LG Nilsson hälsar alla välkomna och slagfältsarkeologen Tomas Englund berättar om arbetet med att få Fisksätras nya attraktion i rullning.
– Vi har sökt igenom ett slagområde lika stort som hundra fullstora fotbollsplaner i yta och hittat över 1300 föremål, säger Tomas Englund.
Stämningen är högtidlig när Nacka kommun, som sig bör, räcker över en symbolisk nyckel till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Och stämningen blir inte värre av att den svenska turistnäringen överraskar besökarna och ger museet högsta betyg via företaget Swedish Welcome.
LG Nilsson har levt med projektet i tre år och är tillfreds med besökarnas mottagande.
– Den genomsnittliga snittiden för våra besökare ligger på två timmar och tio minuter. Ungdomar som man trott är här för att låna toaletten köper biljett och kan stanna i fyra timmar, helt uppslukade av museet, säger LG Nilsson.
Två skådespelare i 1700-talskläder krokar tag i ministern och tar med henne på en guidad tur inne i byggnaden. Här tronar föremålen från utgrävningarna. De flesta är från slaget vid Stäket, men här finns också föremål från vikinga- och romartiden. När kulturministern får syn på en dolk från slutet av 300-talet e.Kr. tar hon upp sin mobiltelefon för att ta en bild.
– Jag har spenderat tjugo somrar på Ingmarsö och jag har hört berättelserna om rysshärjningarna. Det sätter en extra knorr på besöket i dag, säger kulturministern till Skärgården.
Inne i museet leker barn. De trycker på knappar och djurläten ekar så högt att kulturministern inte hör sin guide. De knyter knopar och pekar på vassa svärd i upplysta montrar.
– Var det bökigt att söka EU-medel? frågar kulturministern Nacka kommuns representant Lena Dahlstedt efter att rundturen är över.
– Jag skulle kunna skriva en bok om det, blir svaret.
Skärgården ber stadsdirektören utveckla:
– Det är väldigt mycket administration och uppföljning, mer än vi är vana med. Nu ser vi att det var besväret, att vi lyckats skapa ett enastående museum på en så historisk plats i skärgården, säger Lena Dahlstedt, stadsdirektör från Nacka kommun.
Kulturministern skulle gärna se att fler kommuner sökte EU-bidrag.
– Jag reagerade på det när jag var ny, att så få kommuner sökte EU-bidrag. Vi är stora bidragsgivare till EU, men ändå är vi inte så duktiga på att själva söka pengar. Här har museet varit duktiga på att själva söka pengar, och beviljats så mycket som 17 miljoner!
Sofia White: text & foto