Flera rödlistade arter har hittats på den fastighet som familjen Wallenberg planerar att exploatera med 23 tomter på östra Aspö. – Området är skyddsvärt och bör inte exploateras, är den anlitade ekologens slutsats.
Bakom besiktningen av fastigheten ligger Aspöborna själva, som starkt motsätter sig planerna på den omfattande, planerade exploateringen av östra Aspö. Anledningen till att Aspöborna har låtit en ekolog besikta området är för att få in fler analyser, en ”second opinion”. Detta med anledning av att länsstyrelsen har uppmanat Haninge kommun att ta reda på om fridlysta arter förekommer på fastigheten.
Vad de av kommunen anlitade ekologerna har kommit fram till har dock ännu inte presenterats, undersökningarna genomfördes under sommaren och väntas offentliggöras inom kort. Men redan nu konstaterar Aspöbornas egen anlitade ekolog, från företaget Conec, att området inte bör exploateras: – Området utgör en värdefull skogsbiotop som är ganska ovanlig eftersom den växer på sand och klappersten. Framför handlar det om en blandning av många olika miljöer. Och att hitta så pass många våtmarker i en torrskog är intressant, vattnet borde försvinna men något håller det kvar vilket är jättespännande, säger Hans-Georg Wallentinus på Conec. Två rödlistade arter hittades i området, tallticka och raggbock, en svamp respektive en skalbagge som båda angriper mycket gamla träd. I kärrmarkerna fann man hundratals orkidéer av arten jungfru Marie nyckel. Från kärrmarkerna rinner vattnet ned mot havet och samlas i så kallade hällkar, där den mindre arten av vattensalamander finns, en art som är fridlyst. På hällmarkerna ut mot havet hittade ekologen Hans-Georg Wallentinus ytterligare en rödlistad art, nämligen apollofjärilen. Den minskar år från år och är i dag en sällsynt gäst i skärgården. Dessutom finns klapperstensfält, grottbildningar, jättegrytor och ryssugnar i området.
Efter besiktningen kunde Hans-Georg Wallentinus konstatera:
– Området är skyddsvärt och bör inte exploateras på det sätt som planeras, det är slutsatsen man kan dra. Han påpekar dessutom att planen visserligen fastställdes på 1950-talet, men att det har tillkommit bestämmelser i plan-och bygglagen om tätbebyggelse i kustbandet. – Lagen säger att man inte bör etablera nya bebyggelseområden utan bara komplettera befintliga områden. Och här talar vi om nya områden. För några år sedan fanns ett liknande fall vid Svartklubben utanför Singö där man vill exploatera, men där blev det nej. Det finns många paralleller mellan områdena. Även om det finns gamla planer så måste man ta i beaktande nya lagbestämmelser, konstaterar Hans-Georg Wallentinus.
Foto: Björn Westin