Ideella krafter håller Sunds simskola på Muskö levande år efter år. På den lilla stranden ute på Källviksudd plaskar de yngsta men också mor – och farföräldrar. Jakten på nästa simmärke roar unga och gamla och håller simkunskaperna färska.
Värmen ligger tung över Muskö och i vattnet vid Källviksudd är det 21 grader varmt. Cyklar vilar i gräset och nere vid stranden hjälper föräldrar sina barn att få på sig badkläder. Klockan 11.00 är det dags för simskola.
Simskoleverksamheten ordnas av Sunds tomtägarförening under tre veckor varje sommar. En simskolekommitté, bestående av fyra personer, ansvarar för planeringen. Susanne Hage, som till vardags jobbar på bank, lägger runt 40 timmars ideellt arbete om året på skolan.
– Våra barn gick på simskola här och jag tyckte det var så himla jobbigt för simlärarna att hålla reda på allt administrativt. Så då erbjöd jag mig att hjälpa till eftersom vi ändå satt på stranden med barnen på dagarna, säger Susanne Hage och tittar på sin nu vuxna dotter som sitter en bit bort.
Susannes dotter Anna Hage har nyligen utbildat sig till simlärare. Utbildningen är en femdagarskurs ordnad av Svenska livräddningssällskapet. Kursen kompletteras med praktik och redovisning av ett examensarbete innan man blir behörig simlärare. Nu sitter Anna Hage i en ring tillsammans med barnen och simskolepraktikanterna Saga Hammarström och Gustaf Malmström.
Deltagarna i simskolan är mellan fyra och tio år gamla. De tittar längtande bort mot vattnet. Men först får de en lektion i solskydd.
– Man måste alltid smörja in sig innan man badar, säger Anna Hage. Är det någon som har bränt sig någon gång?
Ett barn räcker upp armen och svarar snabbt.
– Min mamma har bränt sig!
Till sommarens simundervisning har redan 86 personer anmält sig. Många av dem är medlemmar i tomtägarföreningen och betalar då ingen avgift. Men det kommer också folk utifrån som hittar till skolan via muntliga rekommendationer.
– En simskola på öppet vatten skiljer sig från en inomhus. Bottnen syns inte, temperaturen är ojämn och det kan blåsa och regna. Men eftersom vattnet är grunt här så kan vi ändå få temperaturer på upp mot 25 grader, säger Susanne Hage.
Nu är det dags för barnen att springa ned mot vattnet. De följer simledarnas anvisningar och tränar sig i att vara i vattnet genom att krypa fram på den grunda delen.
– Här är vi väldigt mycket i vattnet för att barnen ska bli vattenvana. De tränar sig i att komma under ytan och känna sig bekväma med det. På onsdagarna tränar vi livräddning med alla elever, säger Susanne Hage.
För de yngsta barnen finns gruppen Plask och lek. När de sedan klarar att ta märket Baddaren får de avancera till den riktiga simskolan. För ungdomar och vuxna finns gruppen Märkestagning. Här finns de elever som tar de högre märkena, som Kandidaten och Magistermärken ända upp till Elitmärket.
– Vi har en som är född 58 och som tar Guldmagistern varje år. Alla borde ta simborgarmärket varje år för att känna att man klarar av det, säger Susanne Hage.
Susanne Hage är en av flera kvinnor som brukar träffas vid stranden och simma under somrarna. Här fortsätter de ta simmärken även efter att deras barn och barn-barn slutar simskolan.
– Jag har själv gått här, och nu har jag sex barnbarn, snart åtta, säger säger Ann-Sofie Jansson som har varit med och jobbat med simskolan under många år.
– Här i simskolan fick barnen sina första kompisar. Den är anledningen till att de fortfarande vill åka ut till Muskö. Men nu träffas de och kör moppe istället, säger Marie Ryghammar som brukar simma med Susanne och Ann-Sofie.
Nu har barnen kommit upp ur vattnet för att läsa en saga tillsammans med simlärarna. De sveps in i mjuka badhanddukar och badrockar. De fikar och lyssnar på Anna Hage som läser högt ur en barnbok. Efteråt tar de fram korten med sina simmärken och visar för kompisarna vilka märken de har tagit under dagen.
– Simmärkena sporrar barnen då de hela tiden vill ta nästa och nästa märke. Även fast det är små hopp mellan märkena så blir de hela tiden bättre, säger Susanne Hage.
– Jag har tagit Blå baddaren, Sköldpaddan och Guldpingvinen! säger Lovisa Åhnblad, sex år.
Men hur länge har simskolan funnits? Buden och gissningarna far genom luften. Kan det vara femtio år? Ingen verkar veta riktigt hur det hela började. Men de vet varför Sunds simskola ännu håller igång: den ideella kraften.
Text & foto: Sofia White